Sinemanın dahisi Christopher Nolan keşke daha sık film cekse de, biz de onun eşi benzeri olmayan muhteşem filmlerini tekrar tekrar izlemek zorunda kalmasak…
Kendisini genelde, istisnasız herkesin sevdiği ya da en azından saygı duyduğu enfes filmlerden tanıyoruz. İşte o filmlerden biri de; Christian Bale, Hugh Jackman, Scarlett Johansson gibi mukemmelliği daha kadrosundan belli olan The Prestige.
Gelmiş gecmiş en etkileyici, en şaşırtıcı ve en surukleyici yapımlardan biri olan The Prestige, herkesin, ozellikle de fizikle ilgilenen herkesin izlemesi gereken bir film. İzleyeni gercekten allak bullak eden bu enfes filmin o karizmatik repliklerini derledik.
1. “Dikkatli bakıyor musunuz?”
2. “Her sihirbazlık numarası uc bolum ya da perdeden oluşur…”
“…Birincisi “Vaat” bolumudur. Sihirbaz size sıradan bir şey gosterir. İskambil destesi, bir kuş ya da bir insan. Bu nesneyi size gosterir. Son derece gercek, uzerinde oynanmamış, normal bir şey olduğunu gormeniz icin nesneyi incelemenizi ister. Fakat gercek, farklı olabilir.
İkinci perdeye “Donuşum” denir. Sihirbaz olağan bir nesneyi alır ve onu olağanustu bir şeye donuşturur. Hilenin sırrını arıyorsunuz, ama bulamazsınız. Cunku dikkatli bakmıyorsunuz. Siz sırrı bilmek değil, kandırılmak istiyorsunuz. Henuz alkışlamazsınız, cunku bir şeyi yok etmek yeterli değildir. Onu geri getirmeniz gerekir.
İşte bu yuzden her sihirbazlık numarasında ucuncu bir perde bulunur. İclerinde en zorlusu. Bizlerin deyişiyle Prestij.”
3. “Siz sırrı cozmek değil, kandırılmak istiyorsunuz.”
4. “İnsanların sahnede yaptıklarıma inandıklarını duşunursek, alkışın yerini cığlık sesleri alacaktır.”
5. “Bunu neden yaptığımızı hicbir zaman anlamadın. İzleyici gerceği biliyor. Dunya basit, rezil, en başından beri boyle…”
“…Ama onları bir saniye bile şaşırtabilirsen, merak etmelerini sağlayabilirsin. Ve cok ozel bir şey gorursun -sen bilmesen de- yuzlerinde o bakış.”
6. “Sır kimseyi etkilemez, onu yapmak icin kullandığın yontem etkiler.”
7. “Dunyanın yarısını gezdin. Yaklaşık bir servet harcadın. Cok kotu şeyler yaptın, gercekten cok kotu şeyler yaptın Robert. Ve hepsi bir hic icin.”
8. “İmkansız diye bir şey yoktur, Bay Angier. İstediğiniz şey sadece pahalı.”
9. “Gercek sihirbaz diğerlerinin uykularını kacıracak bir numara icat edebilendir.”
10. “İmkansızı başarmak istiyorsan, elini kirletmekten kacınmayacaksın!”
11. “Hileyi bilince cok kolay anlaşılabilirmiş gibi geliyor.”
12. “Anlatman icin peşinden koşacaklar ama sırrı soylediğin anda gozlerinde bir hic olursun. Sır hic kimseyi etkilemez, kullandığın hile ise her şeydir.”
13. “Şoyle bir deyiş vardır bilirsiniz; “İnsan, hayal gucunun sınırlarını aşar.” Ama yalan! “İnsanın hayal gucu, cesaretinin sınırlarını aşar.”
14. “Bir keresinde dunyayı değiştirmeye yeltenmiştim, bana hayalperest dediler. İkincisinde nazikce benden emekli olmamı istediler.”
15. “Olağanustuyu gercekleştirmeye bilim ve endustride izin verilmez.”
16. “O adam benim hayatımı caldı, ben de onun numarasını calacağım.”
17. Alfred Borden, bu gun Kral ve İngiltere Yuksek Mahkemesi adına bu dunyaya veda edeceksiniz. Soyleyecek son bir sozunuz var mı?
– Abracadabra