Canakkale'de birkac yıl boyunca şebeke elektriği alamayacağım bir bahcem var. Bu sure icinde oradaki ihtiyacımı karşılayacak bir guneş enerji sistemi kurmak istiyorum. Amacım, burada şebeke elektriğine kavuştuğum zaman bu sistemi başka bir yere taşımak ve panel, aku takviyesiyle daha guclu hale getirebilmek.

Bahsettiğim yer 600 metrekare. Ağırlıklı olarak yazın haftasonları gittiğim, haftada en fazla 2 gun gecirilen 50 metrekarelik bir bağ evi. Keson kuyum ve toplamda en fazla 200 metrekare sulanacak alanım var. Catı musait, guneşlenme durumu cok iyi. Golge oluşturacak bir engel de yok.

İhtiyaclarım tam olarak şunlar:
- Kuyudan 6 metre derinlikteki bu suyu cıkarmak istiyorum. 1 beygirlik bir su motorunu gunde 1 saat calıştırmak yeterli olur diye duşunuyorum. (Haftasonları)
- A+ enerji seviyesinde bar tipi buzdolabı calışmalı (yine hafta sonu 2 gun calışması yeterli.)
- İc aydınlatma icin 5 adet 10 Watt LED ampul gunde 6 saat calışır. (Hafta sonu)
- Dış aydınlatma icin 4 adet 20 Watt LED ampul her gece 8 saat goruş mesafesi yaratmak (ve guvenlik) amacıyla calışır.
- Ayda bir 1000 Watt'lık bir elektrik supurgesi yarım saat calışır. (Akuye yuklenmemek icin guneşin yoğun olduğu saatte kullanılabilir)
- Haftada toplam yarım saatle sınırlı olmak uzere elektrikli kettle calışır. (Şart değil)
- Gerekli olduğunda gunduz kucuk kaynak makinesi, avuc taşlama, testere vb. aletler calışır.
- Dizustu bilgisayar ve telefon şarjı da yine o 2 gun kullanılacak şeyler.

Sorularım şunlar:
1. Bu kullanımı tam karşılamanın otesinde ileride; Klima, camaşır makinesi, bulaşık makinesi, buyuk boy buzdolabı vb. cok daha fazla yuku kaldırabilecek hangi kaliteli Inverter'i tercih etmeliyim? (Cift yonlu olması şart değil.)

2. Aku ve panel yatırımı ise şu anki ihtiyacı tam karşılasın ama ileride de cop olmasın, yanına yeni akuler ve paneller ekleyerek sistem genişleyebilsin. Bu hesabı nasıl yapmalıyım? (Sozelciyim.)

3. Bu ihtiyacları, muhendisliği iyi bir firmaya hesaplatmalı ve tek bir yerden mi satın almalıyım? Yoksa kendi hesabımı kendim yapıp, PC toplar gibi mi toplamalıyım?

Yardımcı olacak herkese şimdiden teşekkur ederim.