Bir kitabın ilk cumlesi ve ilk birkac sayfası elbette ki cok muhim. Okuyucunun kitapla ilk etkileşimi olan bu cumleler bir sihir etkisi bırakarak ya okuyucuyu kendine bağlıyor ya da tam tersi kitaptan bir anda soğutabiliyor.
Ama unutulan bir şey var ki kitabın başlangıc cumleleri kadar son cumleleri de bir o kadar onemli. Boğazımızda bir yumru bırakarak biten kitapları kolay kolay unutamamamız bu yuzden. İyi ki okumuşum dememiz hep bu yuzden. Kitaba veda ederken bu cumlelerin beynimizde yankılanması ve vedaların bu kadar zor olması bu yuzden. Ama veda cumlesi ne kadar guzel ve ne kadar etkileyicisiyse bu veda daha anlamlı oluyor.
Mesela şoyle…
***Bu arada kitapları okumayanlar icin spoiler ’ın babası var listede, sonra bize kızmayın. Okuyun.
1. “Sakın kimseye bir şey anlatmayın, herkesi ozlemeye başlıyorsunuz sonra.”
Cavdar Tarlasında Cocuklar – Salinger.
2. “Herkes bilsin, cok mutlu bir hayat yaşadım.”
Masumiyet Muzesi – Orhan Pamuk.

3. “Aslında butun hayatımız boyunca mutlu olabilirdik.”
Ezilenler – Dostoyevski.

4. “Yolda durmuş merakla, şefkatle onları seyredenler var. Ben boyle bakamam onlara. Ben yoldan gecen biri değilim.”
Doğu ’nun Limanları – Amin Maaoluf.

5. “Bugune dek yaptığım iyi, en iyi şey bu. Yakında kavuşacağım huzurun bugune dek yaşadıklarımın en iyisi olacağını biliyorum.”
İki Şehrin HikÂyesi – Charles Dickens.

6. “Ki bu da seninle benim paylaşabileceğimiz tek olumsuzluk olabilir, Lolita ’m benim.”
Lolita – Vladimir Nabokov.

7. “Cunku yuzyıllık yalnızlığa mahkûm edilen soyların, yeryuzunde ikinci bir deney fırsatları olmazdı.”
Yuzyıllık Yalnızlık – Gabriel García Márquez.

8. “Sonra her şey yok oldu birden. Ve denizin alabildiğine geniş kefeni, başladı dalgalanmaya beş bin yıl once dalgalandığı gibi.”
Moby Dick – Herman Melville.

9. “Dışarıdaki hayvanlar, bir domuzdan bir insana, bir insandan bir domuza, gene bir domuzdan tekrar bir insana baktılar. Fakat hangisinin domuz, hangisinin insan olduğunu bilmek imkÂnı kalmamıştı.”
Hayvan Ciftliği – George Orwell.

10. Goğuslerime dokunsun diye safi parfum evet, kalbi deliler gibi carpıyordu evet, dedim evet, isterim evet.”
Ulysses – James Joyce.

11. “Sustu. Konuşmak gereksizdi. Bundan sonra kimseye ondan soz etmeyecekti. Biliyordu; anlamazlardı.”
Aylak Adam – Yusuf Atılgan.
İlginizi Cekebilir: Yusuf Atılgan Eserleri

12. “Yara izi on dokuz yıldır Harry ’e acı vermemişti. Her şey yolundaydı.”
Harry Potter ve Olum Yadigarları – J.K.Rowling

13. “Cocuğun sol gozu mavi, sağ gozu yeşildi. Asil guldu. Asil oldu.”
Azil – Hakan Gunday.

14. “Sonunda kendine karşı zafere ulaşmıştı. Buyuk Birader ’i cok seviyordu.”
1984 – George Orwell.

15. “Cunku her taraf karanlıktı. Zaten gorulen ve gorulmeyen butun duşler, bu karanlığın ta kendisi değil miydi?”
Puslu Kıtalar Atlası – İhsan Oktay Anar.
16. “Bunun hayatımın sonu olduğunu anladım. Oysa ben evime donmek istiyor, yeni bir hayata gecmeyi, olmeyi hic mi hic istemiyordum.”
Yeni Hayat – Orhan Pamuk.

17. “Evren benim surtuğum, utopyalar guzeldir.”
Evren Bozması – Anıl Nişancalı.