John Brunner ’in Stand On Zanzibar adlı romanı 1969 yılında yazılmış bir bilimkurgu romanıdır. O gunun dunyasında 2010 dunyası yazılmış ve bugun yaşadığımız coğu olay tahmin edilmişcesine kurgulanmıştır.
Bilimkurguyu bambaşka bir şekilde ele alıp bugun yaşadığımız dunyanın gerceklerini o zamanlardaki bir distopyada barındırarak anlatılmış olan bu kitapta; nufus patlamalarından, saldırılardan, genetikleriyle oynanmış organizmalardan ve son yıllarda karşılaştığımız coğu gerceklerden bahsediliyor. Biz de sizlere bu kitabın tahminlerinden şimdiye kadar gercekleşmiş olanları derledik.
1. Euronun bugunki konumundan ve o zamanlar Avrupa ’nın bu şekilde bir para birimi cıkaracağından bahseder
Euro, ABD dolarından sonra dunyada en cok kullanılan ikinci para birimi konumundadır. Euro madeni para ve banknotları 1 Ocak 2002 ’de dolaşıma girdi.
2. Honda ’nın elektrikli arabada lider olacağından bahseder
Honda ozamanlarda sadece motorsiklet ureticisiydi.
3. Elektronik muziğin şu andaki yaygınlaşmış boyutundan bahseder
Şu an ne durumda olduğu herkesce aşikar.
4. Tutun urunlerine karşı olan tutumun değişeceğinden bahseder
Cıkan sağlık sorunları ve gelen yasaklarla tutun kullanımının zamanla azalacağı kanısına varmıştır. Bunun aksine ot kullanımının serbestleşeceğinden bahseder.
5. Toplu saldırılardan bahseder
Bugunlerde yaşanan okul baskınlarına ve yaşanan şiddet olaylarına baktığımızda cok acık bir şekilde gorunuyor ki cok doğru tahminlerde bulunmuş. John Brunner da Stand on Zanzibar ’da Amerika ’da dahil bircok onemli binalara yapılan saldırılardan da bahseder.
6. Kitapta goruntulu konuşmadan da bahseder
Telefonun bulunmasından sonra goruntulu konuşma da bir cok futuristin vaktiyle hayalini kurduğu bir teknolojiydi. John Brunner da Stand on Zanzibar ’da goruntulu goruşmeyi mumkun kılan bir teknolojiden bahsediyordu. Telekomunikasyon sistemlerinin gelişimi doğrultusunda ulkemizde 2009 yılından bu yana kullanılan 3G sayesinde daha yuksek hızda ve yuksek boyutta veri aktarımını, dolayısıyla ses ile birlikte goruntu aktarımını da mumkun hale getirmiştir.
7. Eşcinsel ilişkilerin daha kabul edilir olacağından bahseder
Coğu ulkede serbestleşmeye başlayan bu durum o zamanlarda cok buyuk bir tabuydu.
8. Ucak seyahatlerinde televizyon ve oyun olacağından bahseder
Teknolojinin gelebileceği noktaları doğru yerlerde ve doğru şekillerde kurgulamıştır.
9. Kitaptaki başkanın ismi Obomi dir
Obomi? Obama?
10. Genclerin evlilik yerine beraber yaşadıkları ilişkileri tercih ettiklerinden bahseder
Şimdilerde yaygınlaşan evlenmeden beraber yaşama durumu da John Brunner ’in kitabında bahsettiği durumlar arasındadır.
11. Televizyonu kendi akışı icinde değilde, kendi programımıza gore izleyebileceğimizden bahseder
Bundan bir kac sene oncesinde teknolojinin gelebileceği noktaları bizler bile tahmin edemezken 30 sene oncesinden bunları kurgulamak gercek anlamda inanması guc bir durum.
Kaynak:9gag, themillions