La Fontaine, dunyanın ilk troll ’udur.
Şimdi şoyle bir şey var, insanın hayvandan oğreneceği, doğadan oğreneceği şeyler bitmez. Onların onda biri kadar samimi olabilsek dunyalar birbiriyle savaşmak yerine sakin sakin oturur cay icerdi.
Mesela bizim Karabaş‘ımızdan oğrendiğimiz ağır başlılık hayatımızın coğu yerinde bize yarıyor. La Fontaine, bunu ters psikolojiyle yıllar once fabl ayağına yapmış. Hayvanlar da konuşsun diye. Biz dunyayı terk edesice insan ırkı da bir şeyleri anlasın diye. Siz okuyun diye.
Bulgura giderken eldeki pirincten olmak – Tilki ve Karga
Tilki riyakarı geliyor ağacın altına ve diyor ki, “Lan karga, bir şarkı soyle de ağzındaki peynir duşsun millet ders cıkartsın.” Karga da geliyor gaza ve vuruyor gagasının teline.
Hazıra dağ dayanmaması – Ağustos boceği ve Karınca
“Yatacam ya nasıl olsa KYK bursu gelecek.” diyor babadan zengin Ağustos boceği. Calışan karıncanın da aklını celiyor. “Gel icelim soğuk votka, Sortie ’nin gozunde.” “Olmaz.” Diyor Karınca “Calışacağım, but ’e kaldım.”
Acı yetime belki de koymaz gozune – Kurt ile Kopek
“Dertliyim, şu notları ver bana.” Diyor Kurt. Hic tırsmıyor kopek ve diyor ki “Ben sana yardım edeyim, sen de beni kolla. Bitsin şu amk husumeti.”
Boburlenme padişahım senden buyuk Allah var – Tavşan ile Kaplumbağa
“Hızlı koşan atın boku seyrek duşermiş.” Diyor Kaplumbağa ve ekliyor. “Yavaş yavaş yollar adımıza hayran, sen naber tavşan kardeş?”
Sabreden derviş, muradına to be continued – Aslan ile Fare
Aslan ormanda yakalıyor fareyi ve diyor ki, “Top patlamadı henuz, yemeyeyim seni.” Fare tamam diyor. Net geliyor yani trip atmıyor. Sonra karşılaşıyorlar ki Aslan duşmuş bir ağın icine. Kemir babam kemir kurtarıyor aslanı.
Parayla yaprağın kimde olduğu belli olmaz – Altın yumurtlayan tavuk
“Lan.” diyor ciftci “bunun rektumtan altın taşıyor.” Keseyim de yiyeyim diye duşunuyor. Hem tavuk donerim altın kokar, hem de oğrenciler sevinir diyor.
Beraber yuruduk biz bu yollarda, mee – İki inatcı keci
İki reis keci karşılaşıyorlar koprude ve mevzuu net. “Sen cekil, ben cekileyim.” Bir Metallica kavgadır ki, duymayagorun.
Bonus: “Kadındır La Fontaine, erkek olsaydı ismi Lo Fontaine olurdu ve olmazdı lule lule sacları.” Turk tiyatrosunun gorduğu en inandırıcı La Fontaine yorumu, Masal Mufettişi oyununda Elif Durdu ’dan gelmişti. Yaşa Ortaoyuncular!