Samed Behrengi “Kucuk Kara Balık” kitabıyla golden cıkıp buyuk denizlere ulaşmak isteyen kucuk bir kara balığın gozunden kendimizi ve dunyayı sorgulamamızı sağlar. Hayatı yalnızca yemek, uyumak, kucucuk dunya sandığı golde yaşamak olarak gormeyen cesur kucuk kara balığın hikayesi her ne kadar bir cocuk kitabı formatında olsa da aslında tum yetişkinlere ders veren bir alegoridir de.
Oyle etkileyicidir ki kitap, oyle gondermelere sahiptir ki; bu masal anlatan adam yani Behrengi ’nin daha 29 yaşındayken bu yuzden oldurulduğu duşunulur. Aras Nehri ’nde boğulmuş olarak bulunan Behrengi ’nin masalları hala İran ’da yasak, hatta Kucuk Kara Balık Turkiye ’de de bir donem yasaklıydı. Şaşırdık mı? Hayır. Hatta izleyenleriniz Cemberimde Gul Oya dizisindeki Kucuk Kara Balık kitaplarının ilkokul bahcesinde yakılma sahnesini hatırlar. Hatırlamayanlar ise şuradan izleyebilirler.
Diyeceğimiz o ki her ne kadar Behrengi Kucuk Kara Balık gibi duşunduğu ve hayallerindeki dunya icin mucadele ettiği icin oldurulmuş olsa da emin olun “dunyayı kucuk kara balıklar kurtaracak”. Umut etmekten ve inandığınız gercekler icin savaşmaktan asla vazgecmeyin. Daha guzel yarınlar icin cesur olun, alıştırıldığınız hayata veda etmekten korkmayın. Golunuz denize donuşsun.
1. “Hayat, yemek, uyumak, kucucuk bir golde yaşamak değildi”
2. “Kucuk kara balığı bir turlu uyku tutmuyordu. Butun gece, hic gozunu kırpmadan denizi duşunup durdu.”
3. “Siz biraz fazla duşunuyorsunuz.” demiş Kucuk Kara Balık. “Durmadan duşunmenin yararı yok. İlerlemek istiyorsak harekete gecmeliyiz.”
4. “Kararımı verdim anne, gidip derenin nerede bittiğini oğreneceğim. Orada neler var, başka yerlerde neler var, gormek bilmek istiyorum.”
5. “Ben bilmek istiyorum, hayat gercekten bir avuc yerde durmadan donup durmak, sonra da yaşlanıp olup gitmek mi yoksa bu dunyada başka turlu yaşamak da mumkun mu?”
6. “Her an olumle yuz yuze kalabilirim. Ama yaşayabildiğim surece olumu karşılamaya gitmem gerekmez. Bir gun ister istemez olumle karşılaşacağım; bu onemli değil. Onemli olan benim yaşamamın veya olumumun başkaların yaşamını nasıl etkileyeceği…”
7. “Siz bu goletten hic dışarı cıkmıyorsunuz ki… Peki, nasıl oluyor da , butun dunyadan soz edebiliyorsunuz?” “Bu goletten başka bir dunya da mı var?”
“En azından bu suyun buraya nereden geldiğini, nereye gittiğini ve suyun dışında neler olduğunu duşunmeniz gerek”
8. “Bir nedeni olmadan mutlu olmak da istemiyorum; gunun birinde gozlerimi acıp hepiniz gibi yaşlandığımı, ama hÂl aynı balık olduğumu, ilk başta bildiğimden fazla bir şey bilmediğimi gormek istemiyorum!”
9. “Benim kendi beynim var, duşunebilirim; gozlerim de var gorebilirim…”
10. “Balıkla salyangozun arkadaşlığı! Duyulmuş şey değil!” “Ben de balıkla salyangozun duşmanlığını duymadım. Ama sizler onu hallettiniz.”
11. “…On bir bin dokuz yuz doksan dokuz kucuk balık “İyi geceler” dileyerek yatmaya gitti. Buyukanne de uykuya daldı. Ama kucuk bir kırmızı balık ne yaptı ne ettiyse de uyuyamadı. Sabaha kadar denizi duşundu hep..”
Şimdi kucuk kırmızı balığın da denizi keşfetmesinin zamanı. Golum size emanet. Hoşca kalın.