Muriel Barbery, bir felsefe profesoru ve kolaylıkla tahmin edeceğiniz gibi o bir Fransız ve bir romancı. Eserinin adı ise Kirpinin Zarafeti (L ’Élégance du hérisson). Romanın ismi dahi duşuncelere dalmaya yetiyorken, okumak sizi ne hale getiriyor hayal edin.
Flaubert, Frederic ’in hikayesine neden “Duygusal Eğitim” ismini secmiş? Şoyle diyor bir mektubunda: “Duygusal Eğitim ’i cocuklar gibi oyalanmak icin ya da hırslı tipler gibi bir şeyler oğrenmek icin okuma; yaşamak icin oku.” Kirpinin Zarafeti de tam bu yuzden secildi, yaşamak icin.
Kirpinin Zarafeti, pembe yalanların romanı; size once yaşama sevinci ve umut yukluyor ve ardından tum yuku uzerinizden alıyor.
1. Ben, yaşamın kolayca cozulebilecek bir anlamı olduğu şeklindeki buyuk evrensel yanılsamayı donduren sayısız carktan biriyim
2. Bizler var olmayana inanmak uzere programlanmışız
3. Politika, kucuk zenginlerin kimseye vermediği bir oyuncak
4. Bilincin ortaya cıkması icin bir ad gerekir
5. Yapmayı bilenler yapıyorlar, yapmayı bilmeyenler oğretiyorlar, oğretmeyi bilmeyenler oğretmenlere oğretiyorlar ve oğretmenlere oğretmeyi bilmeyenler politika yapıyor
6. Bir rituel halini aldığında, kucuk şeylerdeki buyukluğu gorme yeteneğinin merkezini cay oluşturur
7. Guzellik nerededir? Diğerleri gibi olmeye mahkûm buyuk şeylerin icinde mi, yoksa hicbir iddiada bulunmadan, anın icine bir sonsuzluk tomurcuğu yerleştirmeyi bilen kucuk şeylerde mi?
8. Gelecek zamanı unutursan şimdiki zamanı yitirirsin
9. Yarından cekinmenin nedeni şimdiki zamanı inşa etmeyi bilmemektir ve şimdiki zamanı inşa etmek bilinmeyince, bunun yarın yapılabileceği soylenir
10. Herkes kendi Everest ’ine adım adım tırmanmalıdır; hem de oyle tırmanmalıdır ki her adım biraz sonsuzluk olmalıdır
11. Sanat yaşamdır; ama bir başka ritim uzerinde
12. Guzel, uyumdur
13. Acı cekmekten kurtulmak icin değilse olmek neye yarar?
14. Ağacları sevme yeteneğinde cok fazla insanlık vardır
15. Beden butun giysilerden sıyrıldığında bile ruh suslerle dolu kalır
16. Sanat, arzusuz duygudur
17. Sonsuzluk kovalayan yalnızlık bicer
18. Ozgurluk, karar, irade, butun bunlar kuruntudan ibarettir
19. Ben, cevremdeki kimseye iyilikte bulunamadığım icin acı cekiyorum