Halil Cibran, 1883- Lubnan doğumlu bir ressam, şair ve filozof. On parmağında on marifet olan sanatcı, yaşamı boyunca kendi ulkesinden cok Batılılar tarafından benimsendi. Ozellikle 60 ’lı ve 70 ’li yıllarda Avrupa ’nın en cok okunan ve tartışılan yazarlarından biriydi. En unlu kitabı olan “Ermiş”, o donemde bircok insan icin adeta bir el kitabıydı ve bugun hala guncelliğini koruyor.
“Sen duyduklarına inanıyorsun. Soylenmeyene inan; cunku insanın sessizliği, sozcuklerinden daha yakındır gerceğe.” diyerek bize insanustu biri olduğunu duşunduren Cibran, hic şuphesiz, cağımızın yetiştirdiği en onemli duşunurlerden biri. Ve işte ona ait, her biri hayat dersi niteliği taşıyan 21 soz.
1. Cirkinlik diye bir şey varsa, o da, gozlerinizdeki onyargılı olceklerdir
2. Aramızdan birileri murekkep, birileri de kağıt gibidir. Birilerinin siyahlığı olmasa, oburleri dilsiz olurdu. Birilerinin de beyazlığı olmasa, oburleri kor olurdu
3. Sevgi bir şey istemez; tamamlanmaktan başka. Başınıza tacı oturtacak olan da, sizi carmıha gerecek olan da sevgidir
4. Ermiş bir insana sordum: “Hangisi daha onemli? Sevmek mi, sevilmek mi?” O da cevap verdi: “Kuş icin hangisi onemli; sağ kanadı mı, sol kanadı mı?”
5. Bir ağac, kuşa nerelisin diye sormaz; sadece soylediği şarkıyı dinler
6. Yaşamın gercekliği, “yaşam”ın kendisidir. Onun başlangıcı rahimde, sonu da mezar da değildir
7. Bu hep boyledir, sevgi kendi derinliğini bilmez; ayrılık vakti gelip catana kadar
8. Cunku mal mulk, bir gun gerekeceği endişesiyle alıkoyup sakladığınız şeylerden başka nedir?
9. “Veririm ama sadece hak edenlere” dersiniz sık sık. Ne meyve bahcenizdeki ağaclar boyle der ne de cayırlarınızdaki suruler. Onlar yaşayabilmek icin verir; cunku vermekten kacınmak yok olmaktır
10. Aklınız ve tutkunuz, denizlere acılmış ruhunuzun dumeni ve yelkenleridir…
11. Bir durtu olmadıkca, hayat karanlıktır gercekten ve bilgi olmadıkca tum durtuler kordur. İş olmadıkca tum bilgiler boşunadır ve aşk olmadıkca tum işler boştur
12. İnsanın duşlediği şey ile gercekleştirdiği şey arasında, ancak kendi engin arzusuyla aşabileceği bir mesafe vardır
13. Hayatı calışmak yoluyla sevmek hayatın en derin sırrına ermek demektir
Fakat eğer ıstırap cekerken, doğduğunuz gune lanet edip bedeninizin yukunu taşımayı alnınızın kara yazısı sayıyorsanız, o zaman size cevabım şudur: Yazılanı silecek olan sadece alın terinizdir.
14. Gercekten iyi olan, ne cıplak birine, “Neden elbisen yok?” diye sorar, ne de evsiz olana “Evine ne oldu?” der
15. Zira sizler, ozgurluk arayışı tutkusu sizin icin bir koşum haline geldiğinde ve ozgurlukten bir hedef ve tatmin olarak bahsetmeye son verdiğinizde ancak ozgur olabilirsiniz
16. Fenerimi kaldırışımda gercekten bir onur varsa, onun icinde yanan benim alevim değil
17. Ne yazık ki geyikler kaplumbağalara cevikliği oğretemezler
18. Geceler ne denli sıcak olursa olsun, gidememek donmak demektir
19. …Yaşam ’dan kuşku duyanlar yakınır, bense ona kesinlikle bağlıyım ve inanıyorum…
Yureğime işleyen elemin guzelliğine inanıyorum. Yureğimi kıskac gibi sıkan bu celik parmakların bitip tukenmeyen merhametine inanıyorum.
20. Bir yalnızlık okyanusundaki adadır “yaşam”. Kayaları umuttur adanın, ağacları duş; cicekleri ıssızlıktır, dereleri ozlem
21. Kuyunuz dopdoluyken susuzluktan korkmak dindirilemez bir susuzluk değil mi?