Yazdığı oyku, deneme ve şiirlerindeki derinliğe, edebi guce rağmen, Borges ’i diğer yazarlardan ayıran bizce en buyuk ozelliği, yazdıklarıyla değil okuduklarıyla ovunmesidir. Onun bu konudaki tevazusu, birikimi ve edebi serveti ile doğru orantıda yukselmiştir.
Borges ’in dunyasına giren bir daha cıkmak istemez. Onun hem yazarken ve hem de okurken, kitaba dair onem verdiği tek şey vardır; beklenen zevki vermesi. Aradığımız tadı bulamadığımız hicbir kitapla zamanımızı harcamamamız gerektiğini oğutler.
Guney Amerika ’nın dunyaya bir armağanı olan Jorge Luis Borges ’in buyulu gerceklik dunyasına ait, bizi kendine hayran bıraktıran sozlerini derledik.
1. “Konuşmak, bir şey soylemek değildir.”
2. “Bence kitap okumak, aşık olmaktan veya seyahat etmekten aşağı kalan bir deneyim değildir.”
3. “Unutmak en iyi intikamdır.”
4. “Adım adım gelen korluk o kadar acıklı değil. Ağır ağır gelen bir yaz akşamı gibi.”
5. “Eğer uzay sonsuzsa, biz uzayın herhangi bir noktasındayız. Eğer zaman sonsuzsa, biz zamanın herhangi bir noktasındayız.”
6. “Kimi zaman iyi okurların, iyi yazarlardan bile ender bulunduğundan kuşkulanıyorum.”
7. “Diktatorluk rejimleri, baskı, biat ve gaddarlık doğurur. Ama en kotusu, aptallığı yaygınlaştırmasıdır.”
8. “Az miktarda okuyun, ama tekrar tekrar okuyun; gercek ve kurmaca arasında hicbir fark yoktur ve gecmişin tamamı belleğimizde kalanlardan ibarettir.”
9. “Hedef unutmaktır. Daha onceden varmıştım.”
10. “Ben zevk peşinde koşan bir okuyucuyum. Kitap almak kadar şahsi ve muhterem bir konuda, gorev duygumun işe karışmasına hicbir zaman izin vermedim.”
11. “Okumak yazmaktan ote bir iştir; daha uysal, daha uygar, daha entelektueldir.”
12. “Kim, hic değilse bir kerecik olsun, bir gun batımında dolaşırken ya da gecmişinde kalan bir gunu kafasında şekillendirmeye calışırken sonsuz bir şeyler yitirdiğini duşunmemiştir ki.”
13. “Cennetin her zaman bir kutuphaneye benzediğini hayal etmişimdir.”
14. “Uyumak, dunyadan cekip almaktır kendini.”
15. “Eğer evrenin gercek bir goruntusune sahip olabilseydik, belki de onu anlayabilirdik.”
16. “Gercekler hayal değildir, ama hayaller gercek olabilir.”
17. “Aşkı ilk defa yaşamak gibi, denizi ilk defa gormek gibi, Dostoyevski ’yi keşfetmek de insanın hayatında onemli bir tarihtir.”
18. “En parlak başarılar sozcuklerle percinlenmezse ışıltılarını kaybederler.”