Şiir seven romantikleri boyle alalım.
Nedendir bilinmez, şiir konusunda insanlar genelde iki uc noktada yer alırlar. Seven cok sever, sevmeyen de şiiri ve şiir seveni eleştirir durur. Oysa bir duyguyu karşındakine aktarmanın en muhteşem yolu şiirdir. Belki bu yuzdendir, tarif edemediğimiz bir duyguya, bir şairin dizesinde rastgelmek. Sonra o duyguyu sahiplenmek; kurulan bize ait bir cumleymiş gibi icselleştirmek.
İşte biz de, şiir sevenlerin kutuphanesinde mutlaka bulunması gereken, sevmeyenlerin ise bunlardan bir tanesini şifa niyetine denemesini onerdiğimiz kitapları bir araya getirdik bu listede. Buyrunuz, tatlı tatlı okuyunuz.
1. Cemal Sureya- Sevda Sozleri Cemal Sureya ’nın tum şiirlerini bir arada bulunduran Sevda Sozleri, şiir seven herkes icin bir başucu kitabıdır. Mavi, beyaz, guvercin… Onun tertemiz şiirlerinde sık rastlayacağınız şeylerdir. Sevda Sozleri; Uvercinka, Gocebe, Beni Op Sonra Doğur Beni, Ucurumda Acan, Sıcak Nal, Guz Bitiği, Kalanlar isimli şiir kitaplarını ve ayrıca bu kitaplarda yer almayan 20 ’den fazla şiiri de barındırır icinde. Zaten şiir seven herkesin kitaplığında yuzde doksan ihtimalle Cemal Sureya Sevda Sozleri bulunuyordur. 🙂
Beni Op Sonra Doğur Beni
…
Tahta heykeller arasında
denizin yavrusu kocaman.
Kan goruyorum taş goruyorum
butun heykeller arasında
karabasan ılık acemi
“uykusuzluğun sutlu inciri”
kovanlara sızmıyor.
Annem cok kucukken oldu
beni op, sonra doğur beni.
Amazon ’da Fiyatını Gor
2. Pablo Neruda – Ayaklarına Dokunurum Golgede Gabriel Garcia Marquez tarafından “butun dillerde 20. yuzyılın en buyuk şairi” olduğu soylenen Şili ’li yazar ve şair Pablo Neruda ’nun olumunden sonra evinde bulunan 21 şiiri iceren Ayaklarına Dokunurum Golgede, şairin karısı Matilde ’den esinlenerek kartpostallara, ucak menulerine, pecetelere yazdığı kırmızı bir kutu icinde bulunan kıymetli eserlerden oluşur.
1 Ayaklarına dokunurum golgede, ellerine ışıkta, yol gosterir bana kartal gozlerin ucarken de Matilde, ağzından oğrendim opuşlerle, oğrendi dudaklarım hemhal olmayı ateşle. Ah o kesin yulaf mirası bacaklar, Kırların kalbine uzanan savaş, dayadım da kulaklarımı sinene kanım işledi o saat dağlı sesine.
Amazon ’da Fiyatını Gor
3. Turgut Uyar- Goğe Bakma Durağı Turgut Uyar ’ın en cok sevilen şiir kitaplarındandır Goğe Bakma Durağı. 100 sayfaya yakın ince bir kitap olmasına karşın icinde aşk dolu şiirler barındırır. Ve Tıpkı Cemal Sureya gibi, onun şiirlerindeki aşkın oznesi de Tomris Uyar ’dır.
Goğe Bakma Durağı
…
seni aldım bu sunturlu yere getirdim
sayısız penceren vardı bir bir kapattım
bana donesin diye bir bir kapattım
şimdi otobus gelir biner gideriz
donmeyeceğimiz bir yer beğen başka turlusu guc
bir ellerin, bir ellerim yeter belleyelim yetsin
seni aldım bana ayırdım durma kendini hatırlat
durma kendini hatırlat
durma goğe bakalım
Amazon ’da Fiyatını Gor
4. Ah Muhsin Unlu- Gidiyorum Bu Murat Menteş ’in deyimiyle Gidiyorum Bu; ironi şoku, estetik fırtınası, heyecan aşısıdır. Gercekten de kitap icin yapılmış cok yerinde bir tespittir bu. Modern Turk şiirinin en iyi orneklerindendir, kelime oyunlarıyla doludur.
Hatırlat da Haziranın Sonlarında Cocukluğumu Yakalım
…
Sen beni opersen belki de bulvarlar iltihablanır
Cağdaş coğrafyalarda uretir cesetlerini siyaset bilimi
O vakit bir sufiyi darplarla gebertebilirsin
Hayat bir yanıyla guzeldir canım, sen de guzelsin
-Yoksa seni rahatsız mı ettim?
Sen beni opersen belki de aşkımız pratik karşılık bulur
Ne ikna edici bir intihar girişimidir şimdi goz goze gelmek
Elbette ata binmek gibidir seni sevmek sevgilim
Elbette gayet rasyoneldir attan atlamak
-Freud diye bir şey yoktur.
…
Amazon ’da Fiyatını Gor
5. Başo – Kelebek Duşleri Haiku, Japon edebiyatında ortaya cıkmış bir deyiş ve yazış bicimidir. Gucunu, etkisini ve felsefesini kısalığından, duruluğundan alan haiku, dunya edebiyatının da bilinen en kısa metin bicimidir. Kelebek Duşleri, 17. yuzyılda yaşayan buyuk haiku ustası Başo ’dan (Matsuo Kinsaku) iki yuz yetmiş haikuyu bir araya getiriyor.
Ne duş ama: bahar vardı gecen gun bugunse ruzgar
Amazon ’da Fiyatını Gor
6. Didem Madak- Ah ’lar Ağacı
Didem Madak ’ın “sesinin tonunu emanet ettiği ah ’lar ağacına” ithaf ettiği ikinci şiir kitabıdır Ah ’lar Ağacı. O, şiirlerinde kendiyle konuşur; bir de bolca sohbet eder Tanrı ’yla.
Ah ’lar Ağacı
…
Ama yazgısını yaldızlı cokomel kağıtları gibi,
Tırnaklarıyla duzeltemiyor insan.
Yıllarca biriktirdim
rengarenk cokomel kağıtlarını kitap aralarında.
Aşık olduğumda,
Cikolata kokardı kırmızı yazgım.
hayatıma hayat diyemem artık.
sarı yazgım her sonbahar onu
biraz daha fazla, omur yaptı.
Maviye de, yeşile de dili donmez omrumun artık.
Kara yazgımı şimdi kim bilir
Hangi kitabın arasında saklıyorsun tanrım?
Ah.. dedim sonra
Ah!
…
Amazon ’da Fiyatını Gor
7. Ali Lidar- Alengirli Şiirler Ali Lidar ’ın samimi bir dille yazmış olduğu şiirleri, herkese şiiri sevdirdi diyebiliriz. Alengirli Şiirler de tam boyle bir kitap. Okudukca sanki sizi anlatıyormuş gibi geliyor. Ali Lidar okumuyorsanuz bile, onun dizeleriyle mutlaka karşılaşıyorsunuz sokaklarda, duvar yazılarında…
Alengirli Şiir
…
Ben seni severim aslında da duzenim bozulur diye korkuyorum
Durduk yere başımıza sacma sapan bir aşk cıkar
Sinemaya gitmeye ele ele tutuşmaya falan kalkarız
İşin yoksa cicek al,sac tara, parfum sık.
Kusmesi,barışması,ayılması,bayılması
Hatta eninde sonunda kacınılmaz ayrılması
Meyhanede tanıdığım gerzek bir filozof vardı!
Guzel kadınlar insanın omrunu uzatır derdi.
Bir suru guzel kadın girdi hayatıma
Hepsi ağzıma sıctı..
…
Amazon ’da Fiyatını Gor
8. Nizar Kabbani – Aşkın Kitabı Bazı kaynaklara gore, Adonis ’le birlikte yaşayan en buyuk Arap şairi olarak kabul edilen Suriyeli şair Nizar Kabbani, bir aşk şairi olarak bilinmektedir. 1967 Arap-İsrail savaşından sonra Arap şiirinde cağ acıcı bir rol oynamıştır. Eserlerinde yoğun olarak kadın, cinsellik, insan dramları ve sosyal ilişkileri ele alır.
Aşkın Kitabı – 4
… Aşka duşeli değişti…
değişti tanrının krallığı gecenin karanlığı koynumda uyur oldu batıdan doğar oldu guneş. …
Amazon ’da Fiyatını Gor
9. Nilgun Marmara- Daktiloya Cekilmiş Şiirler
Nilgun Marmara ’nın 1977- 1987 yılları arasında kaleme aldığı şiirler yer alır bu mor kitabın icinde. Ve şairin kısacık omrunden daha fazlasını bulursunuz onun dizelerinde.
Savrulan Beden
…
Yitiyor işte gozardı edilen bedenim,
Olduğum gibi olmeliyim, olduğum gibi…
Dost, ana baba ve hicbir umudu duşunmeden
Doğramalıyım bu tiksinc vucudu beynimle!
Bilirmiydim yaklaşan karanlığı daha onceleri,
Son verilebilir yaşamın benimki olduğunu?
Şendim, şendim ben,
Kahkaham insanları urkuturdu!
…
Amazon ’da Fiyatını Gor
10. Birhan Keskin- Kim Bağışlayacak Beni? Onu ve şiirini tanımayanlar, olur da birgun denk gelirse bir sahafta bu kitaba, once tanıştığına, sonra da Keskin ’in şiir yazmayı sectiğine cok memnun olacaktır. Birhan Keskin ’in aranan şiirlerini bir araya toplayan bu kitap, Birhan Keskin okumaya başlangıc kitabıdır. Onun sihirli dunyasına girenler, bir daha kolay kolay vazgecemez okumaktan.
Kim Bağışlayacak Beni
…
Sevgilim, gunun belli saatlerinde seni unutmayı deniyorum.
Sen bunu aldığında
-ki mektup denemez buna-
umarım bağışlarsın kederimi, haylazlığımı,
umutsuzluğumu, dalgınlığımı; yani
benden gectiğinde anlamı sarsılan ne varsa…
Umarım her şey olacağına varıyor der,
ve kabullenirsin
kum nasıl cizmişse incecik bir cam
…
Amazon ’da Fiyatını Gor
11. Furuğ Ferruhzad- Yeryuzu Ayetleri İranlı şair, yazar, oyuncu, yonetmen ve ressam olan Furuğ Ferruhzad, kısa bir omur surdu ama o kısacık omrune inanılmaz duygulu şiirler sığdırdı. İşte Yeryuzu Ayetleri ’nde rastlayacağınız dizeler de, sizi de cok şaşırtacak. Cunku onun benzetmeleri insanda gercekten hayranlık uyandırıyor
Yeniden Doğuş
…
ah!
budur benim payıma duşen,
budur benim payıma duşen,
benim payıma duşen,
bir perde asılmasının benden aldığı gokyuzudur,
benim payıma duşen, terk edilmiş merdivenlerden inmektir
ve ulaşmaktır bir şeylere curuyuşte ve gurbette,
benim payıma duşen anılar bahcesinde huzunlu gezintidir.
ve ‘ellerini
seviyorum ’ diyen
sesin huznunde olmektir.
…
Amazon ’da Fiyatını Gor
12. Louis Aragon – Elsa ’nın Gozleri En kibar şairlerden birisi olarak bilinen Louis Aragon, ilk gorduğu andan itibaren eserlerine ilham kaynağı olan, 1939 yılında evlendiği ve olene kadar sevmeye devam ettiği Elsa Triolet icin kaleme aldığı en guzel şiirlerini bu kitapta bir araya topladı. “Elsa ’nın Gozleri”, Aragon ’un Elsa ’ya yazdığı aşk şiirleriyle birlikte, İkinci Dunya Savaşı sonrasi, Fransa ’nın işgaline ve faşizme karşı direniş şiirlerini de kapsar.
Oyle derin ki gozlerin icmeye eğildim de
Butun guneşleri pırıl pırıl orada gordum
orada butun umitsizlikleri bekleyen olum
Oyle derin ki her şeyi unuttum iclerinde …
Amazon ’da Fiyatını Gor
13. Şukru Erbaş- Butun Şiirleri 1 Usta şair Şukru Erbaş ’ın dizeleri insanı, aşkı, yoksulluğu anlatır. Daha doğrusu onun yaptığı bu duyguları anlatmak değildir; her nasıl oluyorsa hissettirir size dizelerini yazarken hissettiklerini. Ve her dizede “Nasıl yani?” dedirtir insana. Şimdiden soyleyelim, Şukru Erbaş ’ın Butun Şiirleri 1 kitabını edindikten sonra, 2 ve 3 u de ister istemez edineceksiniz. 🙂
Acı İlişki
Sevgilim,
Bir ulke senin govden kadar masum olsaydı
Bir tek anne oğlunu devletten sormazdı…
Amazon ’da Fiyatını Gor
14. Metin Altıok- Bir Acıya Kiracı Metin Altıok ’un tum şiirlerinin bulunduğu kitaptır Bir Acıya Kiracı. Yaşamı elinden alınırken, yureğindeki bu mısraları bıraktı bize Altıok.
Bir Acıya Kiracı
…
Sen yarım kalmış bir aşkın
Kacınılmaz surgunu,
Katlanan goğsundeki kayaya.
Sen orda şimdi bir huznu kopurt,
Ben bir cocuğa su vereyim burda.
Ben ki kiracıyım bir acıya.
Sen imzalarsın sabah akşam
Defterini bensizliğin,
Bense kanla oderim
Kirasını kaldığım evin.
Bir takvimi tersten acardık
Eğer isteseydin.
Amazon ’da Fiyatını Gor
15. Ahmed Arif – Hasretinden Prangalar Eskittim
İlk baskısı 1968 ’de yapılan kitap, bugune kadar defalarca basıldı ve hala ilk gunku kadar hayranlık uyandırıyor. Ahmed Arif ’in dizelerinde hem kendi kuşağının hem de sonraki kuşakların isyancı ruhunu goreceksiniz.
Hasretinden Prangalar Eskittim
…
Seni bağırabilsem seni,
Dipsiz kuyulara,
Akan yıldıza,
Bir kibrit copune varana,
Okyanusun en ıssız dalgasına
Duşmuş bir kibrit copune.
Yitirmiş tılsımını ilk sevmelerin,
Yitirmiş opucukleri,
Payı yok, apansız inen akşamlardan,
Bir kadeh, bir cıgara, dalıp gidene,
Seni anlatabilsem seni…
Yokluğun, Cehennemin obur adıdır
Uşuyorum, kapama gozlerini…
Amazon ’da Fiyatını Gor
16. Kuzgun – Edgar Allan Poe Bu kitap, Edgar Allan Poe ’nun “Kuzgun” isimli unlu şiirinin yeni ve guclu bir cevirisi ile Poe ’nun “Kuzgun”un yazılma surecini anlattığı “Yazı Sanatının Felsefesi” isimli metnini bir araya getiriyor. Yaklaşık 100 dizeden oluşan bu huzunlu şiirde Edgar Allan Poe, olum ve guzellik temalarının yoğun şiirselliğini okuyucuyla buluşturuyor. , Yaşamı boyunca yoklukla, hastalıklarla ve sevdiklerinin kayıplarıyla yuzleşmek zorunda kalan Edgar Allan Poe, oldukca karanlık ve bir o kadar da huzunlu eserler kaleme almıştır.
… Uyuyor hanımefendi! Bırakın uyusun, Sabahı yok galiba bu derin uykunun! Cennet onu bağrında korusun! Bu oda artık kılındı mukaddes, Yatak ise burundu huzne Dilerim Tanrı ’dan ki uyusun gozlerini acmadan, Solgun hayaletler gecer iken yanından! …
Amazon ’da Fiyatını Gor
17. Ozdemir Asaf – Cicek Senfonisi Ozdemir Asaf‘ın yedi şiir kitabının toplandığı kitaptır Cicek Senfonisi. Asaf ’ın şiirlerini, yer yer ezberiniz bozularak, yer yer tebessum ederek, yer yer de buruk bir şekilde okuyacaksınız.
Cicek Senfonisi
Ciceklerin akşamlarını
Akşamların cicekleri
Aydınlatır..
Ciceklerin adlarını
Birbirlerine benzemezlikleri
Adlandırır.
Biri alır bir guneşi
Oburune yıldız sunar,
Biri oburunu yağmurlandırır.
Bir başkası bir guzelliği
Akıl almaz calımıyla
Karanlıklandırır.
…
Amazon ’da Fiyatını Gor
18. Edip Cansever – Yercekimli Karanfil Turk edebiyatının buyulu kalemi Edip Cansever ’in toplu şiirleri yer alır Yercekimli Karanfil ’de de. Şimdi okuyacağınız dizeler, daha once Edip Cansever okumadıysanız; size onun tarzını ozetleyecek. Daha once okumamış olma ihtimaliniz yok ama olsun. 🙂
Yercekimli Karanfil
Biliyor musun az az yaşıyorsun icimde
Oysaki seninle guzel olmak var
Orneğin rakı iciyoruz, icimize bir karanfil duşuyor gibi
Bir ağac işliyor tıkır tıkır yanımızda
Midemdi aklımdı şu kadarcık kalıyor.
Sen o karanfile eğilimlisin, alıp sana veriyorum işte
Sen de bir başkasına veriyorsun daha guzel
O başkası yok mu bir yanındakine veriyor
Derken karanfil elden ele.
Goruyorsun ya bir sevdayı buyutuyoruz seninle
Sana değiniyorum, sana ısınıyorum, bu o değil