Ursula K. Le Guin ’in 1974 yılında yazdığı utopik bilim kurgu romanı Mulksuzler, iki farklı dunyayı anlatır. Bir yanda anarşist bir duzen, diğer yanda kapitalist bir dunya… Ve yazar, iki dunyayı da son derece tarafsız bir şekilde aktarır okuyucuya. Yazıldığı doneme dair izler taşısa da bugune de uyarlanabilir pek cok şey bulursunuz icinde.
İşte hayat goruşunuzu bir kez daha gozden gecirmenize neden olacak efsane distopya Mulksuzler ’den 14 etkileyici alıntı.
1. “Farklı guneşlerin ışıkları farklıdır, ama tek bir karanlık vardır.”
2. “Bizi bir araya getiren şey, acı cekmemiz. Sevgi değil.”
3. “Duşuncenin doğasında iletilmek vardır; yazılmak, konuşulmak, gercekleştirilmek. Duşunce cimen gibidir; ışığı arar, kalabalıkları sever, melezlenmek icin can atar. Uzerine basıldıkca daha iyi buyur.”
4. “Hic kimse cezayı kazanmaz, odulu de. Aklınızı kazanmak, hak etmek gibi fikirlerden arındırın, ancak o zaman duşunebileceksiniz.”
5. “Eğer bir şeyi butun olarak gorebilirsen; hep guzelmiş gibi gorunur. Gezegenler, yaşamlar…”
6. “İnsanı canlı tutan bir yerden otekine dolaşmak değil, zamanı kendi yanına cekmek.”
7. “Butun duvarlar iki anlamlı ve iki yuzludur. Neyin iceride, neyin dışarıda olduğu, duvarın hangi yanından baktığınıza bağlıdır.”
8. “Duvar ne işe yarar? Bir yeri diğerinden ayırmaya mı? Sen o taraftasın, ben bu tarafta. Duvar cok buyukse ve ben diğer tarafa rahatca gecemiyorsam, beni sınırlamak icin yapılmıştır; bulunduğum yerde kalmam istendiği icin.”
Bir kapı ve bir gorevli varsa, kapıdan kimlerin gectiğini birileri bilmek istiyordur. Duvar, sınırdır.
9. “Duşunceler baskı altına alınarak yok edilemez. Onlar ancak dikkate alınmayarak yok edilebilir; duşunmeyi reddederek, değişmeyi reddederek.”
10. “Sevgi, acının icinden gecme yollarından yalnızca biri; bazen yanılıp ıskalayabilir. Acı hicbir zaman ıskalamaz.”
11. “Kıyıya vurmadıkları surece, balıklar suyun farkında değildirler.”
12. “Bir hırsız yaratmak icin, bir sahip yaratın; suc yaratmak istiyorsanız, yasalar koyun.”
13. “Sorumluluğun ve ozgurluğun, seceneğin olmadığı; yalnızca yasaya uymaktan oluşan sahte bir seceneğin veya yasaya uymamayı izleyen cezanın olduğu bir toplumda yaşamak ister miydin? Gercek bir hapishanede yaşamak ister miydin?”
14. “Değişme ozgurluktur, değişme yaşamdır… Ama artık hicbir şey değişmiyor! Toplumumuz hasta.”