Yalnızca otuz yıl yaşayan Sylvia Plath, bu otuz yıla sayısız eser sığdırdı, 1963 yılında ise intihar ederek yaşamına son verdi… Eşi ve buyuk aşkı Ted Hughes da, onun gunluklerini birleştirerek cok ozel bir kitap haline getirdi.
İşte naif ruhlu Sylvia ’nın gunluklerinden bazı anlamlı alıntılar…
1. “Mantığa aykırı duygusal bir tanımla, en iyi haldeyim.”
2. “Değişebilirim yusyuvarlak bir boşluğa sığabilmek icin, koşelerimi torpuleyebilirim.”
3. “Zihnim iğrenc derecede acık; bir benzetme yapmam gerekirse atık kağıtlarla, sac telleri ve curumekte olan elma kocanlarıyla dolu.”
4. “Dehşet verici bir farkındalık icindeki ruhun yalnızlığı korkunc ve yıkıcı.” 5. “Canlı ve hayat doluyken, insanlarla ve insanlar arasında, rekabet ve mucadelenin diğer her şeyin onune gectiği gerceğine vardım.”
6. “Bizim birlikte olduğumuz kısacık zaman aralığına dair yanılsama ve hayalleri oldurmeyeceğim.”
7. “Senden ayrılmaya katlanamam, cunku unutacaksın, unutacağım; bir guluş, gerceğe dair bir duşunceyle, keskin bir acı duyacağız.” 8. “Soyunurken, aynada bana pis pis sırıtan muzip ve değişken yuze bakıyor duşunuyorum: Ah bir kadın olmak icin buyurken, o kurnaz guc sanatını oğrenmeye calışmak.”
9. “Salt soğuk gercek olayları sorunlu bir bicimde allayıp pullar, onemsiz şeylere methiyeler duzenlerim.”
10. “Saklayamadıkları zaaflarını gorecek kadar buyurken, birilerini insanlaştırmak icin, kim bilir kac tane gumuş kaplı heykel diktim?”
11. “Şimdi burada oturuyor, neredeyse ağlıyor, korkuyor; parmağın ici boş anlamsızlığımı duvara yazışını, bana lanet edişini izliyorum.”
12. “Oz-nefret, şuphe, delilik icinde boğuluyorum ve rutini ezberi reddedecek, basitleştirecek kadar bile guclu değilim.”
13. “Bir psikiyatr bizim zamanımızın tanrısı, ama cok para istiyorlar.”
14. “Daha once nasıl olduğunu, o olumlu yaratıcılık tohumunun var olduğunu hatırlamaya başladım.”
15. “Kendimi tam anlamıyla canlı, atak ve icimdeki her şeyi kullandığımı hissettiğim o sayılı birkac zamanı duşunuyordum.”
16. “Ben zayıf olmalı ve yazmalıyım ve bunun dışında icinde yaşayacak dunyalar yaratmalıyım.”
17. “Aşırı kuşkuya duşup onu nefessiz bırakacak şekilde boğmayacağım.”
18. “Girişken olacağım, hayatı neyin zenginleştirdiğini ve neyin en onemli olduğunu oğrenmeye calışırken kendi ben merkezci benliğimi yok sayacağım.”
19. “İyimserliğim artıyor, artık imkansızı istemiyorum, daha kucuk şeylerle mutluyum ve belki bu bir işaret ipucudur.”