Tum zamanların en uretken ve en onemli yazarlarından biri olan Jack London, bu konuma hic kolay gelmedi. Cocuğunu reddeden bir babaya sahipti. Cok ufak yaşlarda calışmaya başladı. Boks yaptı, kavgalara karıştı… Her eserini bir solukta okutmayı başaran Jack London, Amerika ’nın ilk proleter yazarı unvanına sahip. 2 metrekarelik bir barakada yaşayan ve cok zorlu hayat koşullarında bile kendini geliştirmeyi başaran, azimli biriydi London.
En etkileyici eserlerinden biri olan Martin Eden romanında ise kendi hayatından cok fazla ize rastlayabiliriz. Eserlerinde intihar olgusu karşımıza oldukca cıkan London ’ın olumune de aşırı doz morfin sebep olmuştur. Bir kaza mı yoksa intihar mıydı bu acıklığa kavuşamayan bir gizem olarak kaldı.
Hepimizin ilham alması ve hayat dersi cıkartması gereken bir yaşam surdu Jack London. Eserlerinin en carpıcı cumlelerinden 15 alıntıyı sizin icin derledik.
1. “Bu kez yenilgiye uğradık, ama her zaman yenilmeyeceğiz. Cok şey oğrendik.”
Jack London – Demir Okce
2. “Her şeyin derinine inen bir insan, ama derinliklerde gorduğu şeyler onu oylesine korkutmuş ki, bunları hic gormediğine inandırıyor kendini.”
Jack London – Martin Eden
3. “Aklın aşkla hicbir ilgisi yoktu. Sevdiği kadının doğru ya da yanlış akıl yurutmesi hic fark etmiyordu. Aşk aklın uzerindeydi.”
4. “Demek gelenek buydu. Durustluk sokmuyordu. Bir kere yıkıldın mı, sonun geldi demekti. Oyleyse hic yıkılmamaya bakacaktı.”
Jack London – Vahşetin Cağrısı
5. “Yaşamak, amacını ortaya koyduğu zaman guzeldi.”
Jack London – Beyaz Diş
6. “İnsanoğluna bağlılığı yuzunden; ozgurluk sevdasından, ormandaki soydaşlarıyla duşup kalkmaktan vazgeciyordu.”
7. “Dişisine kotu davranan tek hayvan insanoğludur.”
8. “Yaşam hastaydı artık; daha doğrusu hasta ve dayanılmaz bir şey olmuştu. Ben evrende yaralı bir varlıktım. Yaşam acılı bir yorgunluk durumuna gelince, olum sonsuz uykunun sukununa goturmeye hazırdı.”
9. “Hay şu dunyanın tekerine! Neden surekli donmeli? Nerede bunun geri vitesi?”
10. “Hayat iyi kartlara sahip olmak değil, bazen kotu bir eli iyi oynama meselesidir.”
11. “Cevrelerini saran ağır sessizlik,tıpkı denizin dibindeki dalgıcın uzerine basınc yapan su kutlesi gibi,ruhlarını eziyordu.”
Jack London – Beyaz Diş
12. “Yıkılacak hicbir şeyi olmayanlardan olmaktansa; bir şeyler yapıp, yıkılacak cok şeyi olanlardan olmayı tercih ederim.”
13. “İnsan zayıfladıkca acıya daha az duyarlıdır. Daha az acı vardır cunku acıtacak daha az kalmıştır.”
14. “Yaşamın doruğunu belirleyen ve artık onun otesinde yaşamın daha da yukselemeyeceği bir kendinden gecme vardır. Bu kendinden gecme kişinin en canlı olduğu anda gelir ama beraberinde canlı olma unutkanlığını da getirir. İşte yaşamın celişkisidir bu.”
Jack London – Vahşetin Cağrısı
15. ”İcimdekileri nasıl ifade edeceğimi bilemiyorum. Bazen oyle geliyor ki,adeta butun dunya,butun yaşam,her şey icime dolmuş,benden konuşmamı istiyor.Nasıl desem; buyuk şeyler hissediyorum ama,iş konuşmaya geldiğinde kucuk bir cocuk gibi dilim dolanıyor.”