Gun gecmiyor ki internette yepyeni bir edebiyatımsı akım karşımıza cıkmasın… İşte biz de, sizlere zorluk olmasın diye bu akımsı şeylerin hepsini bu listede topladık. Buyrunuz efendim.
1. Caycılık
Ghettolardan cıkan bu akımı elit ve burjuva kesim pek beğenmiyor olsa da hala populerliğinden bir şey kaybetmiyor. İlk yazılı eseri “Cay var icersen, ben var seversen” dizeleriyle başlatmış olan Aşık Veysel Şatıroğlu bu akımın babası sayılmakta. Gectiğimiz yıllarda tekrar pırtlayan bu akım hala oldukca revacta. Bunun en onemli sebeplerinden biri ise Leyla ile Mecnun dizisi oldu, neden boyle bir şey yaptı bu insanlar bilmiyoruz. Genellikle cay fotoğrafının uzerine-altına-koşesine yazılan yazılar bu akıma giriyor. Eskiden insanlar konuşmak icin toplanıp cay icerlerken artık toplanıp cay ovuyorlar. “Vay efendim ne guzel demi olmuş” gibi değil, duygusallı ve “harbi”.
Ana temalar: Harbilik, fakirlik, gam, keder, dert, arkadaş ortamı.
2. Nejat İşlerizm
İlk olarak ortaya cıkışı 2006 senesine dayanan bu akımın fikir babasının Teoman olduğunu duşunmekteyiz. Asi, hırcın ve bir o kadar cevval deli dolu bu heriflerin ne yapmaya calıştığını anlayamadık. Genellikle “Kızım ben seni uzerim” diye bir giriş yaparak edebiyatlarını konuşturuyorlar. Şakır şakırlar.
Ana temalar: Aşırı adamlık, adamlıktan insan icine cıkamamak, sıkıntıya gelememe, sigara icmek, serserilik, kızları uzme.
3. Simitizm
Simidi bir minimallik ceşidi olarak benimsemiş; ozellikle de martılardan, simitlerden ve denizden bahseden bu akımda ise ilk goze carpan vapurlar oluyor. Adeta insanların cılgınlar gibi vapurlara bindiğini duşunmemize sebep olan bu akımın nereden ve kim tarafından cıktığı bilinmemekte. Simitizme gore yumuşak, cayizme gore daha hassas olan simitizm, martıları beslerken edebiyat yapmaktan da geri kalmıyor.
Ana temalar: Ozgurluk, mavilik, ucsuz bucaksızlık. Hoş bir karışım vadediyor. Halbuki sadece Eminonu ’nden Kadıkoy ’e İDO vapuruyla giderken bunları demeye gerek var mı, bilinmez…
4. Cemal Sureyyyyyacizm
Cemal Sureya‘yı kendi bağlamından kopartıp adeta anonim bir halk ozanına cevirdikleri bu işlerin cığrından cıkmasının ilk basamağı olarak Cemal Sureyya ’nın soyadındaki Y ’lerden bir tanesini bir iddiada kaybetmesine cok şaşıran insanlar geliyor. İnternette gormuş olduğumuz tum sozlerin altında Cemal Sureya yazması, insana, bu adam ne kadar yaşamış duşuncesi gark ettiriyor. 60 sene yaşamış Cemal Sureya ’nın İsa olması muhtemel gozukuyor, ancak doğar doğmaz konuşmaya başlarsa bu kadar cok soz soyleyebilir.
Ana temalar: Aşk acısı, keder, yalnızlık, problemler.
5. Can Yucelizm
Bu akım ise Can Yucel ’in asi tavrını alıp serseriliğe, itliğe, kopukluğa donuşturmuştur. Sarhoş olmanın inanılmaz entelektuel bir kavram olduğunu varsayan bu akım, herhangi toplumsal bir olay olduğunda Can Yucel ve Aziz Nesin fotoğrafı paylaşıp “HAKLIYMIŞSIN” der.
Ana temalar: Kadınım, erkeğim, aşk, tutku, icki icmek, serserilik, hazır cevaplık, dunya, minare.
6. Rakıcılık
“Rakı icen kadın candır.” şeklinde başlamış bu akım ile rakı icen kadınların gamzesi, sacları, guluşu, tıpkı divan edebiyatındaki gibi ovulur. Sonra iyice deliren bu akım, şarap icen kadın ile rakı icen kadını kendi kafalarında kim daha iyi diye doğuşturur… Rakı adabı, rakı mezeleri ve sofradaki sohbetler hakkında sıklıkla betimlemelere başvurulur. Ovme tekniği gelişmiştir.
Rakı icen kadın koc gibidir, rakı icen kadın derin sever, rakı icen kadın sessiz pırt yapar tarzı ovumlemelere maruz kalan kadınlar şaşkın. Yine de şikayetci değiller. Değerlerinin anlaşıldığını duşunup diğer kadınlardan farklı olduklarının onaylanmasından mutlular.
Ana Temalar: Adamlık, harbilik, delikanlılık, ukalalık, ben cok yaşadım gordumculuk.
7. Tuhaf ve gunluk olmayan kelimeleri inanılmaz sıradan bir şeymiş gibi soyleyerek edebiyat yaptığını sanmakizm
Ornek vermek gerekirse: Ben işte, yoğrulmuş bir kalbin ortasındaki babasız bir veled-i zinanın gozyaşı tohumu.
Hic gecmeyen vur-kac gecelerin sonsuz cığlıklarıyım.
Bu arkadaşlar ne anlatmak istiyor, dertleri ne; anlamak mumkun değil. Sormaya kalksan seni yeterince entelektuel olmamakla suclarlar. Ne yapsak bilemiyoruz.
Ana temalar: Delilik, yalnızlık, ıssız insanlık, cok zekiyimcilik.
8. Maviyi huy edinmecilik
Her şeyi maviye bağlayan bu kimseler goğe bakmaktan umarız ki boyun fıtığı olurlar. Şaka şaka olmasınlar. “Mavi bir başkadır” tarzı yazılarının yanı sıra gokyuzunun olduğu bir arka fonda “Hep mavi kal…” , “Ve mavi beyaza aşık olur…” tarzı yazılarıyla ne yapmak, ne anlatmak istedikleri ise hala bilinmiyor.
Ana temalar: Mavi, gokyuzu, kuş, sonsuzluk, platoniklik.
Tum bu arkadaşları “gercek kitaplar” okumaya davet ediyoruz…