Hem futbol oynayıp hem de yazarlık ile filozofluk arasındaki ince cizgiyi bularak secimini yazarlıktan yana yapan varoluşcu yazar Albert Camus… İnsanlara nasıl olunması gerektiğini değil, ne yapılabileceğini gosteren Camus ’a gore en sacma şey ise; insanın dunya ile iletişime gectiğinde yaşamayı anlamlandırmaya, değer vermeye calışırken bu beklentilerin gercekleşmeyeceğini anladığı anda icine duşulen durumdur. “Hayat bir şey değildir, itina ile yaşayınız.” demiştir başkaldırı ve absurd kavramlarını edebiyatla tanıştıran bu muhteşem insan. Sisifos Soyleni 2. Dunya Savaşı ’ından ortasında yayımlanan deneme kitabıdır. Okuması zor olduğu kadar hayatınıza ışık tutacak, hayatın anlamını sorgulatacak bir kitaptır Sisifos Soyleni. Kitabın en etkileyici, en can alıcı kısımlarından birkac tanesi…
1. “Bir insan yaşamının yarısı soylenmeyeni anlamakla, başını cevirmekle, susmakla gecer.”
2. “Başarısızlık, her turlu acıklamanın ve olanak alanına girebilecek her turlu yorumlamanın otesinde hicliği değil, aşkın varlığını gostermiyor mu?”
3. “Gunah bilmekte değildir pek (bu bakımdan herkes sucsuzdur), bilmek istemektedir.”
4. “Bir kez olsun, “İşte bu acık” diyebilsek, her şey kurtulmuş olur. Ama bu insanlar birbirleriyle yarışırcasına hicbir şeyin acık olmadığını, her şeyin kaos olduğunu, insanın ancak kendisini cevreleyen duvarlar konusunda acık goruşluluğu ve kesin bilgisi bulunduğunu soyluyorlar.”
5. “İnsan duşuncesinin bir anlam taşıyabilecek biricik tarihini yazmak gerekseydi, yapılacak şey birbirini kovalayan pişmanlıklarının ve gucsuzluklerinin tarihini yazmak olurdu.”
6. “Kimi gercekleri benimsedikten sonra, onlardan bir daha kopamaz insan.”
7. “Bana her şeyi acıklayan oğretilerin aynı zamanda beni zayıflatmalarının nedenini şimdi anlıyorum.”
8. “Kendi yaşamımın ağırlığından kurtarıyorlar beni, oysa onu yalnız başıma taşımam gerek.”
9. “Uyumsuz insanın tum yapacağı herşeyi tuketmektir.”
10. “Kişiyi calıştıran ve cırpındıran her şey umuttan yararlanır.”
11. “Ağaclar arasında bir ağac, hayvanlar arasında bir kedi olsaydım, bu yaşamın bir anlamı olurdu, daha doğrusu bu sorunun hic anlamı olmazdı, cunku dunyadan bir parca olurdum.”
12. “Derin duygular da buyuk yapıtlar gibi, bilincli olarak soylediklerinden daha fazla anlam taşır her zaman.”
13. “Bir insanın yaşama bağlanışında dunyanın tum duşkunluklerinden daha guclu bir şey vardır.”
14. “ ’Hak edilmesi ’ gereken bir başka yaşam umudu ya da yaşamın kendisi icin değil de onu aşan buyuk bir duşunce icin, en yuce olan icin yaşayanların hilesi, ona bir anlam verir ve ona ‘ihanet eder ’.”