Sozcukleri olabildiğince duru bir şekilde kullanan, buna rağmen okuyucuyu derinden etkilemeyi başaran, muthiş bir kaleme sahip olan Ernest Hemingway, boşuna nam salmış değildir. Amerikan edebiyatının en onemli isimlerinden biri sayılan bu dahi yazarın kitaplarını elinize aldığınızda zaman su gibi gecer. Tasvirleri, olayları, duyguları bir cırpıda kavrar ve adeta oturduğunuz yere cakılı kalırsınız. Hemingway ’in satırlarında ağdalı sozlere yer yoktur, cumlelerinde, daima ic dunyanızdan bir şeyler bulabildiğiniz icin seversiniz.
Onun kitaplarından birkac alıntıya goz atmak, belki Hemingway ’in edebiyat dunyasına doymamıza yetmez ama biraz olsun empati duymamıza ve kapısını aralamaya yarayabilir…
1. “Nerede olursan ol, kendi ic dunyana sığınmak zorundasın.”
Akıntı Adaları
2. “İnsan yenilmek icin yaratılmadı. Ademoğlu mahvolur ama yenilmez.”
Yaşlı Adam ve Deniz
3. “İhtiyarlar niye oyle şafakla uyanırlar bilmem. Gunu azıcık daha uzun yaşayabilmek icin mi acep?”
Yaşlı Adam ve Deniz
4. “Ozgurluk, insanın yaptığı pisliği ortalıkta bırakması değil, diye duşundu. Hicbir hayvan kediden daha ozgur değildir; ama o bile pisliğini toprağa gomer. Kediler en iyi anarşistlerdir. Bu adamlar kediden anarşizmin ne olduğunu oğreninceye değin onlara saygı duyamam.”
Canlar Kimin İcin Calıyor
5. “İnsanın kaybedecek bir şeyi olmadığında, yaşam daha guc olmayacaktır.”
Silahlara Veda
6. + “Ulkenizde faşist var mı?”
– “Faşist olduklarını bilmeyen ama zamanı geldiğinde bunu oğrenecek bir suru insan var.”
7. “Yenildikten sonra her şey daha kolay oluyormuş. Bunun bu kadar kolay olduğunu bilmiyordum…”
Yaşlı Adam ve Deniz
8. “Bir yazar icin kucuk yaşta en iyi alıştırma nedir?”
“Mutsuz bir cocukluk.”
Yazmak Uzerine
9. “İcinizde bir şey oluverince her şey kolay gelir. Bircok insanın coğu anında olduğu gibi, duygusuz kesilirsiniz.”
Ya Hep Ya Hic
10. “Yıldızları oldurmeye kalkmadığımıza iyi ediyoruz, ya bir de onu yapsaydık! Ya bir de her gun ay ’ı oldurmeye calışsaydık? diye duşundu. O zaman ay kacardı. Fakat ya her gun guneşi oldurmek gerekseydi? Şanslı adamlarız vesselam!”
Yaşlı Adam ve Deniz
11. “Rahat ve huzurlu bırakıldığım olcude işlev gorebiliyorum.”
Yazmak Uzerine
12. “Onun yaşına gelmiş bir kimsenin yalnız kalması doğru değildi. Oysa kacınılmaz bir şeydi bu.”
Yaşlı Adam ve Deniz
13. “Cok komik bir kitap yazmak icin once buyuk eziyet cekmek gerekir.”
Yazmak Uzerine
14. “Ozgurluğu, insan onurunu sevdiğim gibi seviyorum seni, tum insanların calışma hakkını, ac kalmama hakkını sevdiğim gibi seviyorum seni.” EH6670P 1930s
15. “Beni sevmiyorsan eğer korkma, ben seni ikimize de yetecek kadar cok seviyorum.”
16. “Ama dunya kıramayacağını oldurur. En iyiyi, en inceyi ve en yurekliyi taraf gozetmeksizin oldurur. Eğer bunlardan hicbiri değilseniz, sizi yine de oldureceğinden emin olabilirsiniz, ama bunun icin hic de acelesi yoktur.”
Silahlara Veda
Bonus: Yazarın kitaplarında gecmeyen mukemmel sozlerini de es gecemedik
“Ahlak konusunda inandığım ilke şudur; bir şeyi yaptıktan sonra kendini iyi hissediyorsan o ahlakidir; eğer kendini kotu hissediyorsan o gayri ahlakidir.”
“Dinlemeyi severim. İnsanları dikkatle dinleyerek cok şey oğrendim. Coğu insan karşısındakini hic dinlemez.”
“Tum hayatım boyunca kelimelere hep onları ilk kez goruyormuşum gibi merakla baktım.”
“Birine guvenebileceğini anlamanın en iyi yolu, ona guvenmektir.”
“Zeki insanlardaki mutluluk, bildiğim en nadir şey.”
“İki insan birbirini seviyorsa, buna mutlu bir son yoktur.”
“Her insanın hayatı aynı şekilde sona erer. Bir insanı diğerinden ayırt eden, nasıl yaşadığı ve nasıl olduğunun ayrıntılarıdır.”
“Olum korkusu zenginliği artırmakla aynı oranda artar.”