Bu dunyaya sadece uğrayıp gecmiş onemli bir kadın şairimizdir Nilgun Marmara. Cunku 29 yaşında vazgecmiştir yaşamaktan kendi isteğiyle. Bu vazgeciş yerkurenin tum arka bahcelerini gorduğunden midir; yoksa hayatın neresinden donulse kardır diye duşunduğunden mi; bilinmez…
Cemal Sureya, Nilgun Marmara ’nın ardından; “Bu dunyayı başka bir dunyanın bekleme odası gibi goruyordu.” demiştir.
İsmini duyunca bile insanda garip bir huzun hissi uyandırır bu kucuk kadın. Bize bıraktığı sayıca az sayılabilecek eserlerinde gecen her dize ise, anlaşılabilmek icin uzerine uzun uzun duşunulmeyi gerektirir. Tıpkı onun bu dunyadan vazgecme nedeni gibi.
İşte uzerine soyleyecek cok fazla şey olan onemli şairimiz Nilgun Marmara ’dan 16 cok anlamlı dize. Her biri icin en az 5 dakikanızı ayırmanızı oneriririz.
1. “Olum, yaşayabilmek icin sonsuzca kacındığımız, ama sozcukleri yaşatabilmek icin kucak actığımız…”
2. “Kafka, insan vucudundaki karanlığı gormuştu yalnızca, ışığı, aydınlığı gozden kacırmıştı.”
3. “Dilsiz şarkıcıları duşunuyorum da oylesine kendilerini kendi yağlarında kavuran varlıklar! Bıcaksız bıcakları, colsuz colleri, kumsuz kumluları… Cocukluğun ilk hecesi: Acı, sonraki cift hece: Doyum.”
4. “Cocukluğun kendini saf bir bicimde akışa bırakması ne guzeldi. Yiten bu işte!”
5. “Nasıl ’ı, nasıl nicine cevirmeli; ayırt etmeli gelmeyenleri hep gidenleri olanlardan; suyu karadan?”
6. “Delilik sevgilim, bir sozcuk uzerine kurulmuyor, var olanı durtuyor, eşeliyor, o bolgede yer ediniyor.”
Bir sabah, bedenimin tum hucrelerini ele gecirmiş bir acıyla uyanıyorum, bundan boyle, nereye baktığı bilinmeyen gozlerinizle her karşılaştığımda katlanacak bir acıyla.
7. “Dunyamsın benim, zorbam, duzenim. Bundan gozlerim goğe cevrili, ellerim denizde. Hic katılmadan sende yaşıyorum; dirimimsin benim, doğarken olduğum.”
8. “Bir tek guneşten utandım hayatımda (yalnızca).”
9. “Kentlerin havaalanlarından cok duş alanlarına gereksinimi var. Yeni duş alanları yapılmalı, onlar restore edilmeli ya da tumden yok edilmeli.”
10. “Oyle guzelsin ki kuş koysunlar yoluna.”
11. “Herkes evinin onundeki colu supurmelidir, icerideki colu dışarıdan sızmış olarak goruyorsa, beklesin, ağır ağır aksın kum tanecikleri, biriksin ve dışarının colune bitişsin, o zaman herkes yine evinin onundeki colu supurmeyi surdurebilir.”
12. “Başkaldırmış duşunce bedenin aşık olurluğundan başka ne?”
13. “Uzerimden trenler, kamyonlar, tırlar ve tum araclar geciyor sana doğru yururken bu sonsuz evcilik oyununda.”
14. “Bir yaşamın bir duşe eklenmesiyle, bir duşun yaşamdan cıkarılmasının hicbir ayrımı yok.”
15. “Hayatın neresinden donulse kÂrdır.”