30 Ekim 1821 tarihinde Moskova ’da dunyaya gelen Dostoyevski, 6 cocuklu bir ailenin 2. cocuğuydu. Uzerindeki kıyafetleri paramparca olmuş, oldukca zor durumalardaki insanları dinliyordu. Kendi hayatından ve gorduklerinden her zaman bir aforizma yaratabildi. İnsancıkları da konuştuğu insanlardan yaptığı gozlemler sonucunda ortaya cıkartmıştı.
Yaptığı psikolojik analizler ile okurlarını buyuleyen, her bir kitabındaki karakterleri ile okuyucusunu farklı dunyalara ulaştıran bir deha, Dostoyevski.
Yazarın eserlerini okuduğunuzda, kendine ozel dili ile size tek ve eşsiz olduğunu kanıtlar. Karakterleri hem eşsiz hem de bizden biriymiş gibidir.
“Aşkı ilk defa yaşamak gibi, denizi ilk defa gormek gibi, dostoyevski ’yi keşfetmek de insanın hayatında onemli bir tarihtir. ” JORGE LUIS BORGES
“İnsanoğlunun kurtarıcısı olabilirdi. O, gardiyanı olmayı secti.” SIGMUND FREUD
Dostoyevski ’nin, eserlerindeki en carpıcı cumleleri sizin icin derledik.
1. “Kendimi uzduğum kadar, kimseyi uzmedim hayatta.”
2. “Dargın durduğumuz her gun mutluluğumuzdan bir parca kaybetmiştik.”
3. “Kendine sor: Hayallerin şu an nerede? Kafanı salla ve yılların ne cabuk gectiğini gor.”
4. “Dunya mı yıkılsın yoksa bir bardak cay mı icersin?”deseler, “Ben cayımı ictikten sonra dunyanın canı cehenneme!” derdim…”
5. “Cehennem nedir? Sevginin artık imkansız olduğuna dair cekilen dair cekilen bir acıdır.”
6. “Bir insanın ilk cocukluk yıllarından itibaren baba evinde sahip olduğu anılardan daha değerli hicbir şeyi yoktur.”
7. “Aslında her yer boğucu burada, insanın soluk alabileceği bir yer yok. Sokaklar bile penceresiz odalara benziyor. Aman yarabbi, nasıl bir kent bu boyle!”
8. “Sevgili okuyucularım, her şeyin tam anlamıyla farkında olmak bir hastalıktır; hem de tumuyle gercek bir hastalık.”
9. “Etrafınıza şoyle bir goz gezdiriniz! Gercek hayat denilen şeyin ne olduğunu, nerede olduğunu bilmiyoruz bile! Kitaplarımızı, hayallerimizi elimizden alsalar, oylece ortada kalakalacağız.”
10. “Ben yalnızca aksi biri olmayı değil, hicbir şey olmayı beceremedim, ne kotu, ne iyi, ne alcak, ne onurlu, ne kahraman, ne de bir bocek olabildim. Şimdi ise koşemde omrumu tamamlıyorum.”
11. “Gerci bu değersiz gibi gorunuyor ama yine de unutmamamız gerekir ki yaşam yaşamdır matematik değil.”
12. “Kolay elde edilmiş bir saadet mi, yoksa insanı yucelten ızdırap mı daha iyidir?”
13. “Bizim gibi basit ve olumlu insanlar en nihayetinde kaybediyordu.”
14. “Her insanın, hic değilse gidebileceği bir yeri olmalıdır.”
15. “Şeref ve inceliği, dans hocaları değil, insanın bizzat kendi ruhu oğretir.”
16. “Mutsuzluk bulaşıcı bir hastalıktır.”
17.”İnsan kendisine olan saygısını, onurunu ve guvenini yitirdiği an işi bitmiş demektir. Alabildiğine bir baş aşağı duşuş yaşar.”
18. “İnsanın hırsız olması icin başkasına ait bir eşyayı calması gerekmez; başkasına ait sırları calmak da hırsızlıktır. Hem de hırsızlığın en bayağısıdır.”