İkinci yeni şiirinin aykırı romantiği Cemal Sureya, aşkın kaynağını “Sahip olunamaz kadın” diye tanımladığı oyku yazarı Tomris Uyar ’da buldu. Enteresan ve dillere destan bir aşktı bu. İkisi de evliydi ve eşlerinden boşandılar. 3 yıl boyunca birbirlerinin inzivasına cekildiler… Birliktelikleri, Turk edebiyatının en verimli aşkı olarak gosterildi.
Cemal Sureya‘nın, Tomris Uyar‘a ithafen yazdığı “sayım” şiiri aşklarından aldıkları veriminin bir gostergesi oldu. Şiirin sozleri oylesine derindi ki Sezen Aksu bile bestesini yapabilmek icin 25 yıl duşunduğunu soyledi.
Sayım ’ın cıkış noktası olan kahramanların ilk tanışma hikayeleri uzerinden şiirin kalbine doğru bir yolculuk yapalım…
Cemal Sureya, unlu oyku yazarımız Tomris Uyar ’a aşık olduğunda, kendisi henuz Ulku Tamer ’le evliydi.
İkisi de evliydi ve birbirleri icin boşandılar. Uc yıl boyunca birlikte yaşadılar…
İlk tanışmalarını şoyle anlatmıştı Cemal Sureya;
“Kendisini tanıdığımda ben evliydim, o da evliydi. Ankara ’da tanıştık, Sanatseverler Derneği ’nde -hic unutmuyorum-… O bana herhalde bir arkadaşıyla, yani Ulku Tamer ’le evli ve edebiyata duşkun genc bir kız olarak ilgi gosterdi ama cok sıradan bir ilgi gosterdi. Ben de onun, sandığımdan cok daha -nasıl soylesem- daha derin demeyeyim de, daha keşfedilmeye değer bir insan olduğunu duşundum.”
Verimliydi aşkları. Cemal Sureya durmadan yazdı… Aşk ’a, sevgiye, cinselliğe dair en guzel cumleleri şiir olup akıyordu sevgiliye
Umudu da umutsuzluğu da kabullendiler. Cemal sureya; “Daha n ’en olayım isterdin, Onursuzunum senin!” sozlerinde acıkladı bitmez karmaşasını
Tomris Uyar pek az konuşurdu ilişkisi hakkında. Cemal Sureya ’dan bahsederken bir şair eleştirmeni edasındaydı.
Ancak ayrıldıktan sonra bir kac kez bahsetmişti ozelinden ve şoyle demişti Tomris Uyar; “Cemal beni bıraktı ama rahat edemedi. Ona gore bana sahip olunamazdı. ‘Senden ayrıldığım anda, senin hakkında, hikÂyen hakkında sevdiğimi belirtecek hicbir şey soylemeyeceğim; benim ağzımdan kimse duymayacak ’ dedi ve doğrusu hic yazmadı.”
Bir de gulumseten hikayelerinden var elimizde. Tomris Uyar ’ın anlatımıyla Cemal Sureya ’nın “şahsiyet rotarı”
Her akşam işten cıkıp şıp diye eve damlıyordu Cemal Sureya. Bir gun Tomris Uyar, ‘Biraz gez dolaş, arkadaşlarınla falan buluş ’ dedi. Ertesi gun gec geldi Cemal Sureya, daha ertesi gun de, hep gec geldi. Bu akşamlardan birinde, ortu silkelemek icin pencereyi acan Tomris, apartmanın girişinde oturan Cemal ’i gordu ve gercek ortaya cıktı. Her akşam iş cıkışı eve geliyor ama aşağıda oturup ‘gecikiyordu ’ Cemal Sureya… Tomris Uyar tarafından durumun adı derhal kondu: Şahsiyet Rotarı…”
Ailesi surgunlere maruz kalan, insanı ve aşkı ele gecirmeye calışan sıkı yonetim donemlerini iliklerinde hisseden şairimizin duygularına aşkını da dahil ederek yazdığı işte o şiir
Ay ışığında oturuyorduk
Bileğinden optum seni
Sonra ayakta optum
Dudağından optum seni
Kapı aralığında optum
Soluğundan optum seni
Bahcede cocuklar vardı
Cocuğundan optum
Sonunda, caddelere cıkardım
Kaynağından;
Evime goturdum, yatağımda
Kasığından…
Sonunda caddelere cıkardım
Kaynağından;
Evime goturdum, yatağımda
Kasığından optum seni,
Optum optum…
3 Yıl surmuştu buyuk aşk. Fakat dostlukları Cemal Sureya “Ustu Kalsın” diyene dek devam etti.
Ve Sezen Aksu en hayran olduğum şiir dediği “Sayım” şiirinin bestesini, hassasiyetle duşunduğu 25 yılın sonunda yaptı