Hepimizin toplu taşıma araclarında kitap okuma girişimleri mutlaka olmuştur. Bu durum bazı kişilerin rutini haline donuşmuş olsa bile halen daha cekinen, utanan, gereksiz yere gerilenler olabilir. Hor gormek yerine anlamayı tercih ediyoruz. Buna sebep olan duşunceler ne ola ki diye duşunduk ve aklımıza gelenleri bir guzel sıraladık. Soru işaretlerinden kurtulunca hayat bayram olmasa bile kendi icinde tutarlı bir guzelliği tarafımıza sunabiliyor. Denemekten zarar gelmez.
1. Bana mı bakıyorlar?
Aslında kimsenin size baktığı yok. Herkes işinde gucunde ve an az sizin kadar yorgun. Size oyle geliyor. Kitabınıza odaklanın. “Acep bana mı bakıyorlar” diye diye en az yirmi sayfayı boşuna okudunuz. Yapmayın. Ha, şayet birileri dik dik bakıyorsa o da onların ayıbıdır. Uymayın.
2. Ya durağı kacırırsam?
Vapur neyse de, metrobus ya da otobuslerde bu konuda yanınızdayız. Doğru. Ana baba gunune donuşen o itiş kakış hallerinde kitabın en akıcı yerine kapılıp gidebilir ve kendinizi son duraktan eve geri donerken bulabilirsiniz. Uc sayfada bir “Neredeyiz?” sorusunu kendinize sorarak kafanızı hafifce kaldırmak suretiyle camdan dışarıya bakabilirsiniz. Mis.
3. Şu an neredeyim?
Durağı kacırma duşuncesiyle bağlantılı olsa da hic mi hic aynı şey değildir. Aradaki ince cizgi omurden omur alır. Ozellikle akşam saatlerinde hava yağmurluysa ve iş cıkış saatine denk gelen kalabalık bir toplu taşımada iseniz, kolaylıklar diliyor ve kitabı evde okumanızı oneriyoruz. Yolu takip edin, eve ıslanmadan gitmenin yollarını arayın.
4. Artistlik yaptığımı mı duşunuyorlar?
Duşunuyorlar! Cunku kendileri okuma sevgisinden habersiz oldukları icin size inceden gıcık bile kapıyorlar. Bazen de bu duşuncelerine taraftar kazanmak adına yanlarındaki arkadaşlarına “Şuna bak şuna cık cık cık” gibilerinden olur olmaz sesler cıkartıyorlar. Siz onlara aldırmayın kitap kurtlarım, okuyun gitsin. Yanınızdayız.
5. Uyuyakalır mıyım?
Şayet yorgunsanız kalırsınız. Ama yine de kitap okumamanız icin bahane değil. Ayrıca hicbir şey okumamak icin bahane olmamalı. İci guzel cumlelerle ve hayallerle dolu kafanızı dik tutmanız yeterli. Uykuyu evde de uyursunuz.
6. Elimdeki kitabı bayağı bulurlar mı?
İşte bu durum kimseyi ilgilendirmez. Siz neyi nerede okumak istiyorsanız okursunuz. Sonuc olarak onlar da cilt cilt ansiklopedi okumuyorlar bir yerden bir yere giderken otobuste. Bulunduğunuz ortamın tadını cıkarın, sayfalarını mutlulukla cevirmeye devam edin. İnsanlar nasıl olsa konuşacak bir şeyler bulurlar. Sizi engellemelerine izin vermeyin.
7. Dışarıdan nasıl gorunuyorum?
Bak şimdi bu hic olmadı. Yakışıyor mu canım? Nasıl gorunuyorsanız gorunuyorsunuz. Vakit akşamsa ya işten, okuldan yahut gezmelerden tozmalardan donuyorsunuzdur; sabahsa işinize yahut okulunuza gidiyorsunuzdur. Ustunuz başınız da ona goredir herhalde. Fazlasını beklemeyin. Onemli olan bu değil. Siz kitabınızı okumaya devam edin. Şimdiye kadar hayatının aşkıyla toplu taşıma araclarında tanışıp sonsuza kadar mutlu mesut yaşlanan hic kimseyle karşılaşmadım. Ha, siz ilk olacağım diyorsanız bilemeyeceğiz. Bol şans.
8. Manzarayı kacırır mıyım?
Sevgili atalarımız, gulu sevenin dikenine katlanacağıyla ilgili gercekleri durup duruken yuzumuze vurmuş olamazlar. Bir zahmet manzarayı kacırın. Zaten vapurdaysanız ve başını kitaptan kaldırmıyorsanız olan oldu. Ya kitap okumayıp manzarayı izleyeceksiniz, ya da bu işlerin ortasını bulacaksınız.
9. Kitabı cantaya geri koysam ne duşunurler?
Hicbir şey duşunmezler. İnanın bana. Aklın başka yere gider, bir an icin koparsınız ve saire. Tum bunlar olabilir. Dert etmeyin. Koyun kitabı cantaya, takın kulaklığı, yolu izleyin. Olmazsa dinlediğiniz şarkıya klip cekersiniz ve başrolunde kendi kendinizi oynatırsınız.
10. Bana guluyorlar mı?
Ustume iyilik sağlık a dostlar, ne munasebet! Neden gulsunler yahu. Kitap okuyorsunuz, guzel guzel yolculuk ediyorsunuz işte. Takılmayın boyle şeylere.
11. Tanıdık bi arkadaşı gordum, gormezden mi gelsem?
Ayıp. O kadar da değil bence. Bi selam verin, iki lafın belini kırın sonra okursunuz yine kitabınızı. Hayattan tamamen kopmak olmaz. Yalnız kalmanızı istemeyiz. Gormezden gelmek pek iyi bir fikir değil bu yuzden. Arkadaşınıza kocaman gulumseyebilirsiniz.
12. Hava o kadar guzel ki, otobusten inip biraz yuruyuş mu yapsam?
Hazır bahar da yaklaşıyorken yapılabilecek en guzel şeylerden bir tanesi de bu. Belki cimlere yayılıp orada devam edersiniz kitabınızı okumaya. Ya da işte ne bileyim, ciceklerle bocekleri izlersiniz. Okumak guzel, yaşamak da oyle. Okumayı ve sevme eylemini seviniz, daima.