Muhammed Ali, tum zamanların en iyi boksoru olarak kabul edilir. Kariyeri boyunca cıktığı macların yalnızca 5 tanesini kaybetmiştir.
Adını tarihin efsaneleri arasına yazdıran Muhammed Ali, sporcu kimliğinin yanı sıra insan olarak dunyaya ve cevresine karşı net bir tavır sergilemiştir. Vietnam Savaşı ’na katılmayı reddetmiş, neticesinde ise 5 yıl hapis cezası almıştır. Ayrıca 10 bin dolarlık para cezasını odemeye de mecbur bırakılmıştır. Oldurmeye karşı kararlı bir direniş gosteren Muhammed Ali, orduya katılmayı kabul etmeyerek bu duruşunu hicbir zaman bozmamıştır.
Onun soze donuşen duşuncelerini sizler icin listeledik.
1. “Vietnamlılar bana hicbir kotuluk yapmadılar ki onlarla savaşayım.”
2. “Bircok siyah insanın başı dertte. Ama onlar ozgur olmadıkca ben ozgur olamam.”
3. “Şampiyonlar salonlardan cıkmaz. Şampiyonlar iclerinde tutku, hayal ve amac olan insanlardan cıkar.” 3 4. “Şampiyon olduğum zaman, eski kot pantolonumu uzerime gecirip, eski bir şapka takıp, sakal bırakarak, beni kimsenin tanımadığı bir kasabanın sokaklarında yuruyuşe cıkacağım ve beni, sadece ben olduğum icin sevecek bir insan bulana kadar da yuruyeceğim…”
5. “Tek yapabileceğim doğruluk ve durustluk icin dovuşmek. Hic kimseyi kurtaramam. Supermen bir bilim kurgu karakteri, ama ben gerceğim.”
6. “Sporda başarı calışmaktan ote istemekle olur.”
7. “Zevk mutluluk demek değildir. İnsanı takip eden golgeden ote hicbir onemi yoktur.”
8. “Evde iyi biriyim ama dunyanın bunu bilmesini istemem. Anladığım kadarıyla alcakgonullu insanların onu pek acık olmuyor.”
9. “Kendi inandığım değerler icin direniyorum. Kaybedecek hicbir şeyim yok. Beni hapse atacaklarmış, ne olmuş sanki? Zaten 400 yıldır hapisteyiz.”
10. “Keşke insanlar herkesi, beni sevdikleri gibi sevselerdi. Dunya cok daha guzel bir yer olurdu.”
11. “Ben Amerika ’yım. Tanımadığınız yonuyum onun. Alışın bana. Siyah, ozguvenli, kendinden emin… Benim adım bu, sizin değil. Benim dinim, sizin değil. Benim amaclarım, sizin değil. Alışın bana.”
12. “Ben boksun Elvis ’iyim.”
Kaynak: 1