Sabahattin Ali ’nin eserleri, edebiyatımızdaki yeri itibariyle oldukca onemli metinlerden oluşmaktadır. Oykuleri, romanları ve şiirleri; birbirinden nitelikli yaratım surecleri sonucunda var olmuşlardır. Sabahattin Ali ’nin yaşadığı donemde ortaya cıkan siyasi ve sosyal ortam, elbette eserlerine de her anlamda yansımıştır. Yazarın duygu dunyası, gerceklik zemininden hareketle edebiyatın ceşitli alanlarında donuşerek kendini tamamlamıştır.
Oykuleri, şiirleri ve romanları kadar mektupları da onemli olan Sabahattin Ali ’nin eşi Aliye Hanım ’a yazdığı mektuplardan bir sayfayı sizler icin alıntıladık.
“Herkeslerden Sevgili Aliye… İnsanların hepsi bir değildir…”
“…Senin anlattığın Selma ’nın nikÂhlısı gibi insanlar da bulunur, “Viyolonsel” hikÂyesindeki gibi insanlar da…”
“Ben kendim iyi insan olmayı isterim, fakat kotu olanlara da hayretle bakmam…”
“Hatta kızmam bile, ancak kotu­lukleri bana taalluk ederse kendimi mudafaa ederim…”
“Şunu esas olarak kabul etmeliyiz ki insanların hemen ekserisi yalnız kendilerini duşunurler…”
“Dunyadaki butun felaketlerin, uygunsuzlukların, bayağılıkların sebebi işte bu her şeyden evvel kendini
duşunmek illetidir…”
“İlk bakışta insana bir kurnazlık ve akıllılık gibi gorunen bu hal hakikatte aptallıktır…”
“Cunku dunyada bir insanın başka bir insanın yardım ve alakasına muhtac olmadan yaşaması mumkun olamayacağına, hatta en kotu hayvanlarda bile birbirlerine yardım hissi mevcut bulunduğuna gore…”
“…Sadece kendini duşunmek ve başkalarının da boyle yapmasını istemek kendi kendisinin kuyusunu kazmaktır.”
“İnsan başkalarına yardım ettiği, başkalarını sevdiği kadar yukselir. Dunyada hayatın bir tek manası varsa o da sevmektir…”
“…Hatta mukabele edilmesini bile beklemeden sadece sevmek.”
“Başka bir insanı bahtiyar edebilmek, kendini bahtiyar edebilmekten daha guc fakat daha insancadır. Bugun boyle duşunenlere saf, hatta enayi derler…”
“Fakat ne derlerse desinler, biz kalbimizin ve kafamızın doğru bulduğu şeyleri etrafın ne dediğine bakmadan yapmalıyız…”
“Hayatta en bu­yuk vazife ve saadet olarak şunu almak lazımdır: bize yakın ve uzak butun insanlara yardım etmek, butun insanların iyiliğine calışmak…”
“Aliye, benim altın kalpli Aliye ’ciğim, bu hususlarda ne kadar beraber olduğumuzu bilerek sana bunları yazıyorum…”
“Mektupların senin goğsunde ne kadar temiz ve insan bir kalbin carptığını bana gosteriyor, bu kalp bundan boyle benimki ile beraber carpacağı icin dunyanın en bahtiyar insanıyım. Mektubunu bekler, guzel gozlerinden hasretle operim… Sabahattin Ali.”
Kaynak: 1