Steinbeck ’in eserleri, dunya edebiyat tarihinin en onemli yapıtları arasında yer alıyor. Yarattığı karakterler ve o karakterlerin hayatla olan mucadelesi, bize pek cok kez yeni ufuklar acmamız konusunda onerilerde bulunuyor. Doğal olarak bu onerilerin doğrudan ya da dolaylı olarak bıraktığı etkiler su yuzune cıkıyor ve ne yapmamız konusunda devreye giriyor. Zaman, mekan ve duşuncenin otesinde bir yerde; insanın kendi icerisinde buyuttuğu duygular, gun geliyor yeni bir yonelişe fayda sağlayacak enerjiyi mujdeliyor. Steinbeck, yazınsal dunyasından oldukca buyuk bir pencere acıyor bize. Ve bu şekilde okunan yaşam, surec devam ederken iyileşebiliyor.
Steinbeck, aşk konusunda diğer tum yazarlar gibi bircok şey duşunuyor. Ozellikle oğlu Thom ’a yazdığı mektup bu konuda onemli. Mektupta yazanlar, aslında onun aşk hakkında duşunduğu her şeyi kapsıyor. Duşundukleri ve tavsiye ettikleri uzerinden Steinbeck ’in aşka bakışı, onunla nasıl mucadele edebileceğimiz ve surec hakkında fikir sahibi olabilmemiz mumkun.
Sizler icin listeledik.
Sevgili Thom, Mektubunu bu sabah aldık. Ben şimdi kendi goruşlerimi yazacağım sonra annen de kendininkileri…
Oncelikle- eğer aşıksan- bu guzel bir şey, hatta bir insanın başına gelebilecek en guzel şey. Kimsenin bunu kucumsemesine ya da hafife almasına izin verme…
Aşkın da ceşitleri vardır. Kimisi bencil, doyumsuz, egoist bir aşıktır, aşkı yalnızca kendini yuceltmek icin kullanır…
Bu ceşit, cirkin ve sakat bir aşk ceşididir. Diğerinde ise, icindeki tum guzellik dışına taşar- şefkat, nezaket, saygı… O kişinin kendine has ve değerli olduğunu kabul edersin…
İlk aşk ceşidi seni hasta eder ve kendini kucuk ve değersiz hissetmene sebep olur. Ancak ikincisi icindeki gucu ortaya cıkarır ve seni cesur kılar, şu ana dek sahip olduğunu bile duşunmediğin bir bilgelik sunar sana…
Bunun cocuksu bir aşk olmadığını soyluyorsun. Eğer bu kadar derin hisler besliyorsan, elbette cocuksu bir aşk değildir bu…
Ancak tabii bana ne hissettiğini danışacağını sanmıyorum. Sen herkesten daha iyi bilirsin. Ben sana ancak şu konuda yardımcı olabilirim: Ne yapman gerektiği.
Aşk icin cok memnun ve minnettar olmalısın. Eğer birini seviyorsan- hayır demende de hicbir sakınca yok tabii ki- şunu hatırlamalısın ki bazı insanlar cok utangac olabilirler.
Kızlar, erkeklerin ne hissetiğini kolayca anlayabilirler, ancak bunu duymak da isterler…
Bazen de hislerine karşılık alamayabilirsin- ancak bu, o hisleri daha az değerli ve guzel yapmaz. Son olarak, neler hissettiğini biliyorum cunku zamanında aynılarını ben de yaşadım ve senin de bu duyguyu tatmandan oturu cok mutluyum…
Susan ’la tanışmaktan memnuniyet duyarız. Dilediği zaman bizi ziyarete gelebilir.
Kaybetmekten korkma. Eğer doğruysa, gercekleşir. Onemli olan şey acele etmemektir. Guzel olan hicbir şey elden gitmez.
Sevgilerimle, Baban
Kaynak: 1