Edebiyat tarihi, nitelikli eserler ureten yazarların kitaplarının dışında ozel hayatlarıyla da bir hayli ilginc detaylar barındırmaktadır. Ozellikle soz konusu yazarların birbirleriyle ilgili soylediği sozler, her zaman olumlu yonde olmamıştır.
Flavorwire adlı internet sitesi, yazarların birbirleriyle ilgili soylediği sozleri bir araya getirmiş. Sizler icin listeledik. Bu liste, bir anlamda yazarların eserler hakkındaki gercek duşuncelerine de ışık tutmaktadır.
1. “Murekkeple dolu koca bir inek.”
Gustave Flaubert, George Sand hakkında soylemiştir.
2. “Zincirleri yeni cozulmuş, sahilde dolaşan ve aya uluyan buyuk tuylu bir kopek gibi…”
Robert Louis Stevenson, Walt Whitman hakkında soylemiştir.
3. “Mezar taşlarına şiir yazmış bir sırtlan.”
Friedrich Nietzsche, Dante Alighieri hakkında soylemiştir.
4. “Harry Potter ve Felsefe Taşı ’nı nasıl mı okumalı? Her şeyden once, belki son olarak da şunu soylemeliyim; Neden okuyalım ki? Tahmin ediyorum ki daha iyi bir şey okumaya ikna edilemiyorsanız, Rowling idare edecek artık.”
Harold Bloom, J.K. Rowling hakkında soylemiştir.
5. “Dosteyevski ’nin tatsızlığı, Freudyen tarz komplekslerden muzdarip bireylerle uğraşıp durma monotonluğu, insan asaletinin başına gelen trajik olayların icinde debelenip durması… Tum bunları takdir etmek zor.”
Vladimir Nabokov, Fyodor Dostoyevski hakkında soylemiştir.
6. “Kasaba anlatıcısı. Eğer bir kasabaysanız mukemmel, ama değilseniz, değil.”
Gertrude Stein, Ezra Pound hakkında soylemiştir.
7. “Bir hastanede aptal bir cocuğun haykırması gibi.”
H. G. Wells, George Bernard Shaw hakkında soylemiştir.
8. “Ağzı bozuk. Mustehcenlikten başka bir şey değil.”
Joseph Conrad, D.H. Lawrence hakkında soylemiştir.
9. “İşte Johnny Keats ’in altını ıslatan şiiri ve Tanrı bilir kim tarafından yazılmış uc roman… Yalvarıyorum daha fazla Keats olmasın: Canlı canlı derisini yuzun onun; sizlerden biri yapmazsa kendim yapacağım. İnsanoğlunun cocukca budalalılığına tahamulum yok.”
Lord Byron, John Keats hakkında soylemiştir.
10. “Conrad ’ın hediyelik eşya dukkanı tarzını, şişeye konmuş gemiler ve deniz kabuğu kolyeler romantik klişelerini cekemiyorum.”
Vladimir Nabokov, Joseph Conrad hakkında soylemiştir.
11. “Bay Kipling başka turlu olmasını dileyeceğim bu kotucul dunyadaki her şeyi temsil ediyor.”
Dylan Thomas, Rudyard Kipling hakkında soylemiştir.
12. “Şiir sevmemenin iki yolu var; biri şiir sevmemek diğeri Pope ’un şiirlerini okumak.”
Oscar Wilde, Alexander Pope hakkında soylemiştir.
13. “Ulysses, sivilcilerini kaşıyan mide bulandırıcı bir universite oğrencisinin calışmasıdır.”

Virginia Woolf, James Joyce hakkında soylemiştir.
14. “Avrupa ’da dorduncu sınıf bile sayılmayacak, yuzeyselliğini ve tembelliğini gizlemek icin birkac kendini kanıtlamış ve başarısı kesin eski edebi kalıbı yeterli dozda yerel renkle birlikte kullanan cala kalem bir yazar.”
William Faulkner, Mark Twain hakkında soylemiştir.
15. “Robert Browning ’in yatakta iyi olduğunu sanmıyorum. Karısı muhtemelen onu pek umursamıyordu. O da horluyor ve 12 yaşında kızlarla ilgili fantaziler kuruyordu.”
W. H. Auden, Robert Browning hakkında soylemiştir.
16. “Kimse Hermen Melville ’den daha palyaco kılıklı, sarsak ve veciz derecede kotu olamaz; ustelik Moby Dick gibi harika bir kitabın icinde bile!”
D.H. Lawrence, Herman Melville hakkında soylemiştir.
Kaynak: 1