Mark Twain, yaşamı boyunca edebi yaratıcılığın zirvelerinde daima yeniyi ve anlatılır olanı aramıştır. Eserlerindeki karakterler ve hikÂyeler, başlangıclar ve bitişlerle birlikte yazarından hatta okurundan bile bağımsız ufuklara ulaşmış, surekli değişen bicimler icerisinden hareketle duzenli olarak geliştirilerek edebiyatını sonsuz hale getirmiştir. Eserleri arasında klasikleşmiş olan Tom Sawyer ’ın Maceraları, bu durumun en belirgin orneği olarak gosterilebilir.
Soz konusu sonsuzluğun doğurduğu yeni yaşam alanları metin ve karakter odaklı ilerlerken; ozellikle yazarın ic dunyasını ve gunluk yaşamından yansıyan kişisel gercekliklerini de belirgin olarak sunmuştur. Twain, ozellikle bu gerceklikler uzerinden detaylı ve yaşama uygulanabilir ozellikte birtakım tavsiyelerde bulunmuştur.
O tavsiyeleri sizler icin listeledik.
1. “Uyumaktan ve dinlenmekten başka hic egzersiz yapmadım, yapmaya da niyetim yok. Egzersizler sıkıcıdır. Ve sizi yorduğuna gore size hicbir faydası da olmamıştır.”
2. “Zihnin ve kalbin ac olduğu yerde tok bir karın her şey demek değildir.”
3. “Yaşlıların erken kalkması onlar icin daha iyi. Cunku hayatlarında o kadar cok kotu şey yapmışlardır ki ne kadar deneseler de uyuyamazlar.”
4. “Kendime gunde bir sigaradan fazla icmeyi yasakladım. Bundan başka da hicbir kısıtlamam yok.”
5. “İcmeye gelince bununla ilgili bir kuralım yok. Diğerleri icerken onlara yardım etmeyi severim.”
6. “Sağlığınızı korumanın tek yolu yemek istediğinizi yememek, icmek istediğinizi icmemek ve yapmak istediğinizi yapmamaktır.”
7. “Zor koşullarda, acil durumlarda, umutsuz anlarda – dindarlar karşı cıksalar dahi kufur etmek sizi rahatlatacaktır.”
8. “Eğer bir insan sizi kırarsa ve bunun kasıtlı olup olmadığı konusunda şuphedeyseniz, uc yontemlere başvurmayın. Basitce şansınızın donmesini bekleyin ve ona tuğla ile vurun.”
9. “İyi arkadaşlar, iyi kitaplar, uykulu bir bilinc. İşte ideal hayat.”
10. “Kıyafetler insanı insan yapar. Cıplak bir insanın toplum nezdinde hic etkisi yoktur veya cok az etkisi vardır.”
11. “Ekim. Borsaya yatırım yapmak icin ozellikle tehlikeli bir ay. Diğer tehlikeli aylar: Temmuz, Ocak, Eylul, Nisan, Kasım, Mayıs, Mart, Haziran, Aralık, Ağustos ve Şubat.”
12. “Tanrı ilk başta aptalları yarattı. Bu pratik icindi. Daha sonra da okul idarelerini yarattı.”
13. “Aptal olduğunuzu varsayın. Ve Meclis uyesi olduğunuzu. Ama bu aynı şeyi tekrar etmek olur.”
14. “Kilise her zaman diğer insanları değiştirmeye calışıyor, halbuki kendisini biraz değiştirmesi de pek o kadar kotu bir fikir olmayabilir.”
15. “Gencken butun kurallara uymak iyidir, boylece yaşlandığınızda onları kırmak icin gucunuz olur.”
16. “Aşkı yakalamak icin balığa cıktığınızda, beyninizi değil kalbinizi yem olarak kullanın.”
17. “Yakınlaşmalar, hor gormeyi ve cocukları beraberinde getirir.”
18. “Gencken bir şeyin olup olmadığını, detaylarını hatırlayabilirdim; ama şimdi yaşlandığıma gore, yakında sadece son yaşananları hatırlayabileceğim.”
Kaynak: 1