Dinamo ile ışık yakma deneyini bilirsiniz. Kucuk motorun ucuna kol bağlanır ve kabloları bir LED'e bağlanıp ışık yakılır. Boş bir insan olarak aklıma takıldı, biraz ustune duşundum. Acaba bu dinamolara buyuk-kucuk dişli ilişkisini kullanarak motor bağlasak kullanılabilir miktarda enerji uretebilir miyiz? Tam hesaplama yap(a)madığım icin emin olamadım. Duzeneği kısaca biraz anlatmak istiyorum.
Ortada bir adet motor bulunacak ve gucunun yettiği (dişlinin ağırlığından dolayı) buyuk bir dişliye bağlı olacak. Etrafında da buyuk dişliye bitişik bir şekilde ve dişleri uyan dişliler olacak. Bu kucuk dişliler dinamolara takılacak ve sabitlenecek.
Dinamolar bir akuye bağlanacak, aku de direkt olarak ortadaki motora enerji verecek.
Surprizbozan: Şema
1- Motor sistemi başlatmak icin (yetecek kadar) kısa bir sure başka bir kaynaktan elektrik kullanılarak calıştırılacak. Bu sure icerisinde buyuk dişli etrafındaki kucuk dişlileri kendinden daha hızlı dondurecek.
2- Dıştaki kucuk dişliler bağlı oldukları motoru calıştırıp dinamo mantığı ile enerji uretecek ve akuye aktaracak.
(Doğru olup olmadığını bilmediğim nokta tam olarak burası)
3- Akudeki enerjinin bir kısmı motora yeteceği icin motoru calıştırmaya devam edecek ve bir kısır dongu oluşturacak. Artan enerji de akuye aktarılıp kullanılabilir hale getirilecek.
Veya
2- Aku tamamen devreden cıkartılıp cevredeki dinamolardan cıkan enerji bir donuşturucuye aktarılacak.
3- Donuşturucu cıkan enerjinin yeten kısmını ortadaki motora aktaracak, kalan kısmını da guc cıkışı kullanılarak bağlı telefona, bataryaya veya ampule aktarılacak.
Ortadaki buyuk dişli arkaya doğru uzatılarak aynı sırada birden fazla cember oluşturulup dinamo sayısı katlanabilir. Boylece dinamoların (muhtemel) ortadaki motora enerji sağlayamama sorunu cozulur. Hatta bu daha mantıklı olur.
Surprizbozan: Şema
Duzeneğin (varsa) yanlışlarını aktarırsanız sevinirim. Gercekten denemek istiyorum cunku bunu.