Leyla Erbil ve Tezer Ozlu, edebiyat tarihimizin en onemli kadın yazarları olarak var oldular. Eserleri ve donemleri uzerinden yazıya kattıkları her şey sonraki donemlerde de sıkca okundu ve okurunu buldu. Kendi dunyalarını edebiyatla birleştirdikleri her yeni eserde biraz daha buyuduler, anlaşıldılar ve yazmaya devam ettiler.
Dostlukları da tıpkı edebiyata yaklaşımları gibi gercekti. Oyle de devam etti ve aralarındaki mektuplar pek cok acıdan hayallerini de gerceğe donuşturdu. Anlatmış olmanın verdiği guzellik, aslında sonuctan ziyade surecin kendisini olumluyordu. Yazmak eylemi, bir yaşam yoğunluğu olarak ellerindeydi ve yaşadıkları kadar da yazdılar, hic vazgecmediler.
Leyla Erbil, Tezer Ozlu ile birlikte icinden gectikleri dunyaya dair kurdukları hayalleri anlatırken, sanki tum bunlar gercek olmuş gibi umutluydu. Mektupları bunun en guzel kanıtı diyebiliriz.
Sizler icin alıntıladık…
“Tezer Ozlu ile iki konuda birbirimize soz vermiştik. İlki evlilik kurumunu, kocaları, daha cok eşlerimizi anlatacak birer roman yazmaktı…”
“Ben bu sozu ‘Mektup Aşkları ’yla yerine getirmeye calıştım. Yazık ki Tezer kendininkini yazmaya fırsat bulamadan, benimkini de goremeden hayata veda etti…”
“Hepimizin hayatında karşılaşmaktan, dostluk etmekten pişmanlık getirdiğimiz insanlar olmuştur. Hayatımızı guzelleştiren karşılıklı olarak yureklerimizi değiştirdiğimiz insanlar da…”
“Tezer Ozlu benim yaşamımda, ne şanslıyım ki sayıları pek de az sayılamayacak derin dostluklar kurabildiğim bir kişi olarak yerini aldı…”
“Tıpkı Sait Faik, Kemal Tahir, Ahmet Arif, Fikret Urgup, Edip Cansever, Metin Eloğlu, Nermin Menemencioğlu, Turhan Sonuc, Sevim Burak ya da bugun hayatta olan unsuz başka dostlar…”
“Sevim Burak ’ın sonunda beni duşman gibi gormesine aldırmıyorum zira artık dostunu duşmanımdan ayırt edemeyecek duruma gelmiş ya da getirilmişti…”
“Ozverinin, kardeşlik duygusunun silinip, kullanmanın, cıkar ilişkilerinin egemen olduğu bir dunyada dostlar olmadan ne yapardık bilemiyorum…”
“Mektuplar insanın bir başka yuzunu acığa cıkararak edebiyat dunyasına daha sıcak bir tat sunar. Tezer ’in taşkın duyarlılığından kaynaklanan yergi ve ovgulerdeki coşkuyu da bu mektuplarla yaşayacaksınız…
“Gerci Tezer Ozlu, okurlarıyla arasındaki uzaklığı, resmiyeti yok edebilmekte, adeta yeni bir yazar ahlakı sergilemekte eşsizdi…”
“Gene de onunla karşılaşma şansına erişememiş okurların, yazarın mektuplarıyla onu daha cok sevip kucaklayacaklarına, dunyalarının zenginleşeceğine, dağarcıklarının ağırlaşacağına inanıyorum…”
“Oyle sanıyorum ki Tezer de bunun bilincindeydi; ısrarla, ‘Mektuplarımızı bir gun mutlaka yayımlamalıyız Leyla… ’ derken bence biraz da yakınlaşmakta olan sonu sezmiş ve kendini değil gene okurlarını, insanları duşunmuştu…”
Kaynak: 1