Kafka‘nın ic karanlığı soz konusu olduğu zaman yarattığı edebiyat elbette her zaman icin ilk odak nokta olarak karşımıza cıkar. Kendi etrafına orduğu duvarların golgesinde yazan ve yazdıkca yaşamını duygusal olarak duşe kalka devam ettiren yazar, yaşadığı donemlerde tum dunyayı boylesine etkileyebileceğinden habersizdi. Fakat bu durum Kafka ’nın hic duşunmediği bir şeydi. Cunku o, yalnızlığı ve kendi ic karanlığını seviyordu. Evlilik hakkında da aynı karanlığın etrafında duşunen yazarın gunluğunden evlilik hakkında yazdıklarını, kaygılarıyla birlikte sizler icin listeledik…
1. “Kendi yaşamımın uzerime cullanmasını, kendi şahsımın gereksinimlerine, yaş ve zamanın saldırısına, icimdeki yazma hevesinin beni belli belirsiz sıkıştırmasına, uykusuzluğa, yakın bir cinnetin sezgisine, işte butun bunlara tek başıma katlanacak gucten yoksunum…”
2. “Her şey hemen duşuncelere salıyor beni. Mizah dergisinde okuduğum bir nukte, Flaubert ve Grillparzer ’i anımsayış, gece icin hazırlanan yataklar uzerinde anne ve babamın geceliklerinin gorunumu, Max ’ın evliliği…”
“… ’Dun kır kardeşim dedi ki, “Evlenenlerin hepsi de nasıl mutlu oluyor, anlamıyorum. ’ Kız kardeşimin bu sozu de duşundurdu beni. Yine icimdeki o korku depreşti…”
3. “Pek cok zaman yalnız olmam gerekiyor. Elde ettiğim tum başarılar sadece yalnızlığımın urunudur…”
4. “Edebiyatla ilişkisiz her şeyden nefret ediyorum. Onun bununla konuşmak, edebiyata ilişkin olsa da sıkıyor beni; onu bunu ziyaret etmek sıkıyor…”
“…Akrabaların acı ve sevincleri ruhumun derinliklerine kadar beni sıkıntıya boğuyor. Konuşmalar duşunduğum her şeyin onemini, ciddiliğini silip goturuyor…”
5. “Bağlanmaktan, karşı tarafa akıştan korku… Cunku o zaman asla yalnız kalamayacağım demektir…”
6. “Kız kardeşlerimin onunde -ozellikle boyleydi eskiden- cokluk obur insanlar karşısındakinden bambaşka biri oluyorum. Korkusuz, dış etkenlere acık, guclu, şaşırtıcı icimde ancak yazı yazarken duyduğum bir heyecan…”
“…Eşimin aracılığıyla herkesin onunde de boyle olabilsem. Ama o zaman bu, bir borc gibi yazma eyleminden duşulmeyecek mi? Eksik olsun! Eksik olsun!…”
7. “Yalnız olsam belki bir gun burodaki işimi bırakabilirim. Evlenirsem bunu asla yapamam.”
Kaynak: 1