İnsanlığın hayvanlarla, ozellikle de kedilerle kurmuş olduğu bağ yuzyıllardır sevginin etrafında şekilleniyor. Birbirini tamamlayan bir sevgi olarak cıkarsızlığa dayanan bu ilişki, her donem kendini yeniden var edebilmeyi başarıyor. Karşılıksız olan ve icten gelen her duygu gibi insan-kedi ilişkisi de ceşitli anlamlarla ilerliyor ve şekilleniyor. Ozellikle edebiyatcıların kedilerle kurmuş oldukları bağ, bazen bir şiire bazense bir romana donuşebiliyor.
Mark Twain de kediler uzerine duşunen edebiyatcılar arasında yer alıyor.
1. Eğer bir insan kedileri seviyorsa benim de dostum ve yoldaşımdır, başka bir acıklamaya gerek duymam.
2. Kediler insanların sandığından cok daha zekidirler, oyle ki suc işlemeyi bile oğrenebilirler.
3. Eğer hayvanlar konuşabilseydi kopekler boşboğazlıklarıyla epey cam devirirlerdi, kedi ise az konuşmanın o az rastlanan erdemine sahip olurdu.
4. Bir kediye asla karşı koyamam, hele de mırmırlayan bir kediye. Kediler gorduğum en akıllı, en şirin ve en temiz şeyler, tabii aşık olduğunuz kız haricinde.
5. Kralların tehlikeli olduğunu soyledim. Oyleyse kediler de tehlikeli dedi. Kedilerin soylu ailesinin her niyete cevap vereceğinden emindi. Soyluluğun nedensizce yuceltildiği şu durumda bu vakur ve zararsız kediler de diğer soylular gibi, hatta daha fazla mukaddes sayılabilir…
…Ne de olsa onlar kimseyi asmamış, kimsenin kellesini ucurmamış, kimseyi hapsetmemiş ya da kimseye acımasızca veya adaletsizce davranmamıştır. Bu yuzden de insanların krallarından daha derin bir sevgi ve saygıya layıktır ve bu sevgi ve saygıyı da gormelidir.
6. Tanrının yarattıkları arasında boynuna bir tasma gecirilerek koleleştirilemeyen yalnızca kedilerdir. İnsanla kedinin bir melezi olsa insandan iyi, kediden kotu olurdu.
7. Eğer bir kediyi suistimal edersen sana her daim onurlu bir ihtiyatla yaklaşır, onun guvenini bir daha asla tumuyle kazanamazsın.
8. Bir kedi ve bir yalan arasındaki en buyuk fark kedinin dokuz canı olmasıdır.
9. Kediler boyledir, siz de bilirsiniz ya, disiplinle hic mi hic araları yoktur.
10. Eğer onu severseniz o da sizin dostunuz olur, ama ancak eşit şartlar altında. İster bir kral olun, isterse ayakkabı tamircisi bir kediyle asla ustunluk oyununa giremezsiniz.
Kaynak: 1