
Unutmak ve unutamamak duygusu, yoğun bir his olarak insan hayatının buyuk bir bolumunu kaplar. Coğu zaman yuk olan bu iki karmaşık his; pek cok detayın yeniden hayata getirilmesiyle birlikte kendini ifade eder. Yeryuzunde unutmak ve unutamamak hakkında uretilmiş pek cok sanat eseri olduğu gibi, bu konuda yazılmış kitapların sayısı da oldukca fazladır. Ancak sadece unutmak ekseninde hareket eden işler, genel hikÂyeleriyle birlikte soz soylerler.
Derlediğimiz liste, soz konusu duygunun temel problemiyle ilgili olarak ceşitli kurgularla ele alınmış kitapları iceriyor.
1. Gomulu Dev, Kazuo Ishiguro
Kazuo Ishiguro tarafından kaleme alınan eser, Axl ve Beatrice ciftinin hayatlarına dair bir yolculukla birlikte hareket ediyor. Yazarın ana eksen olarak sectiği hayat, kendi ic detayları uzerinden ilerleyen hikÂyede politik bir gecmişe de dokunuyor ve buradan da bazı gerekceler gostererek anlatımına devam ediyor.
2. Karanlıkta Fısıldaşanlar, Orlando Figes
Karanlıkta Fısıldaşanlar‘ın da politik ve siyasi bir donemden gecmiş olan insanlarla ilgili olarak değindiği pek cok nokta bulunuyor. Ozellikle Stalin doneminde yaşananlar ve toplumsal hafızanın şekil aldığı tarihi kıvrımlarda gezinen kitap, Orlando Figes tarafından kaleme alınmış oldukca onemli bir eser.
3. Uyuyana Kadar, S.J Watson
S.J Watson ’un yayımlanan ilk romanı olan kitap, hikÂyedeki anlatıcının her sabah uyandığında bir onceki gunu unutmasıyla ilgili olarak yaşadığı boşlukları anlatıyor. Eser daha sonradan filme de uyarlandı ve başrollerini Nicole Kidman ’la Colin Firth paylaştı.
4. Godot ’yu Beklerken, Samuel Beckett
Samuel Beckett tarafından kaleme alınan oyun, beklemenin kitabı olarak da adlandırılır. Vladimir ve Estragon adlı karakterler bekledikleri şeyin geleceğine, her defasında yeniden inanıp buyuk bir umutla beklerler. Onların unuttukları pek cok şey vardır fakat umut her zaman daha ağır bastığı icin bekleme durumlarını surdururler. Gecmişe donup sık sık varoluş sorunları uzerinden kendilerini sorgulayan karakterler, genel hikÂye icerisinde onemli bir hafıza duşuncesi uzerinden pek cok şey soylerler.
5. The Childhood of Jesus, J. M. Coetzee
J. M. Coetzee ’nin pek cok eserinde Beckett etkisine rastlamak mumkundur. The Childhood of Jesus (İsa ’nın Cocukluğu) da o eserler arasında yer almaktadır. HikÂye boyunca unutulan bir gecmişi sistemli olarak irdeleyen yazar, absurd bir yaşam alanının da varlığı uzerine duşunur. Aynı zamanda bellek ve birey ilişkisine de değinen kitap, bireyin toplumdaki yerini de işaret etmeye calışıyor.
6. Yeraltından Notlar, Dostoyevski
Dostoyevski tarafından kaleme alınan eser, varoluşcu felsefenin ete kemiğe burunduğu bir yapıyla birlikte ilerler. Yazarın yarattığı Fyodor Mihailovic karakteri, bu durumun en onemli kanıtı olarak vardır ve modern edebiyatın en ironik karakterleri arasında yer almaktadır. Yaşadığı toplumda bulunan insanlardan nefret etmesi ve sonuc olarak bu duyguyu omuzlarında taşıması onun bir tur kader boyunduruğu haline gelmiştir. Eser, kendi icinde yaşayan Mihailovic uzerinden pek cok şey soyler.
7. Corak Ulke, T.S Elliot
Eser, gecmişini kaybetmiş bir cağın ardında suruklenen anılarla birlikte hareket eden pek cok şeyin detayından yola cıkar. Aynı zamanda tarih ve kultur gibi kavramlarla da temas halinde olan bu ilerleyiş, bazı eleştirmenler tarafından yoğun bir nostalji barındırdığı gerekcesiyle eleştirilmiştir.
8. Deniz, John Banville
Kitap, 2005 Man Booker odullu yazar John Banville tarafından kaleme alınmıştır ve hafızanın meditasyonu olarak adlandırılır. Bu bağlamda ustlendiği rol, bize kim olduğumuzu hatırlatan bir misyona doğru evrilir. Ana karakter Max Morden, okura hicbir koşulda guven vermez ve kendi yaşadığı gecmiş uzerinden pek cok şeyle okur karşısında yuzleşir.
9. Yol, Cormac McCarthy
Cormac McCarthy tarafından kaleme alınan eser, post-apokaliptik cağda gecmektedir ve bir babayla oğulun hikÂyesini anlatmaktadır. HikÂyenin icinde gectiği sahne ise bir yolculuk ve guneye varma isteği olarak kodlanmıştır. Aynı zamanda bu eser sinemaya da uyarlanmıştır.
10. Bir Son Duygusu, Julian Barnes
Julian Barnes tarafından kaleme alınan kitap, hafızanın tutarsız ve gucsuz taraflarında yaşayan hayatların varlığı uzerinden bir hikÂye kurar. Bunu da Tony Webster isimli karakter aracılığıyla hayata gecirir. Gecmişin nasıl bir araya geldiği uzerinde sıkca duşunen eser, “Hatırladığın şeyler her zaman tanıklık ettiklerinle aynı olmaz,” duşuncesine varan bir sonucla hayat bulmuştur.
Kaynak: 1