
Yaşamı ve yaşamın getirdiği guzelliklerini okuyarak paylaşmak uzerine pek cok şey yapabilmek mumkun. Romanlar, şiirler, oykuler yazmak hatta filmler cekmek. Her şey mumkun. Bu duşle hareket eden Hamzeh AlMaaytah, Amman sokaklarında kurduğu duşu gercekleştirebilmek amacıyla umutla cabalıyor.
Gelin, Hamzeh AlMaaytah‘la ve kitaplarıyla tanışalım…
Hamzeh AlMaaytah, Urdun ’un başkenti Amman ’da yaşıyor. Sahibi olduğu sahafın ise pek cok kitapcıdan ayrılan onemli bir ozelliği var…
Hamzeh, kutuphanesinde bulunan hicbir kitabın arkasına fiyat etiketi koymamış cunku kitap fiyatlarının okuyucular tarafından belirlenmesini istiyor.
Sahaf, maddi sıkıntılardan dolayı kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kalınca ziyaretci dostlar tarafından toplanan bağış sayesinde bu sıkıntı atlatılmış.
Hamzeh ise gerekirse bisikletle hapishanelere ve multeci kamplarına giderek Amman ’ın okuma oranını arttırmak istediğini soyluyor.
Ailesi de dort nesildir sahaf olan Hamzeh, sahafının adını “su” anlamına gelen “al-Maa” koymuş. Bu duşlerini ise şu sozlerle ifade ediyor; “Kitaplar aynı su gibi hayati bir oneme sahiptir, herkes erişebilmeli”
Sahaftaki tek yasak, nefreti ve ırkcılığı oven kitaplarla insanların kitapcıdaki varlığı. Onlara hicbir zaman yer yok. AlMaaytah sevgisizliğe tahammul edemiyor cunku tek amacı daha fazla insana kitap ulaştırabilmek.
“İnsanlar ekranlardan okuduklarını unutuyorlar, fakat kitaplar boyle değil. Dokunabildiğimizi unutmuyoruz. Butun bu tozlu kitaplara bakıyorum, duşunsenize insanlığın bu bilgilerden mahrum olduğunu? Toplum kitap okuma alışkanlıklarını değiştirmeli.”
Bu hayalle hayatına devam eden AlMaaytah, sahafa gelen ziyaretcilerine sadece şunları soyluyor; “İstediğiniz kitabı okuyun ve vermek istediğiniz kadar para verin”
Kaynak: 1