Ekim 2016 tarihinde aramızdan ayrılan Nobelli İtalyan oyun yazarı ve yonetmen Dario Fo, yaşamı boyunca kaleme aldığı tiyatro eserlerinin tamamında yaşadığı sistemin bozukluklarına karşı pek cok şey soyledi. Onun ideali yalnızca muhalif işler ortaya koymak değildi. Aynı zamanda değişimi, bununla birlikte donuşumu hayata gecirmek en buyuk eylem bicimiydi. Cunku Fo, tiyatro yapıyordu ve yazdığı oyunlar tum dunyayı etkilemiş, kendi icerisinde farklı bir kanal acarak ilerlemeye başlamıştı.
Fo‘nun cumlelere sığdırdığı, her biri bozuk duzenin karşısında alaycı birer nanik gibi duran sozlerini sizler icin derledik.
1. “Gırtlağımıza kadar boka battığımız doğru; bu yuzden başımızı dik tutarak yuruyoruz.”
2. “Delirmeyeceğiz. Buradayız. Sumerce ilk dize tablete kazındığından beri buradayız. İlk mağara resmi duvara cizildiğinden beri buradayız. On bin yıldır buradayız. Hicbir yere gitmiyoruz. Susmuyoruz. Siz de susmayın…”
3. “Olumlu bir şey var ki o da yapabileceğimizi sonuna kadar yapıyor ve bırakmıyoruz. Cok insan goruyorum ki teslim olmuyor ve cozum bulmak icin calışıyor. Sadece varlığını surdurmek değil yeni yaklaşımlar da ortaya koymak gerekiyor.”
4. “Ozgurluk. Tum engellerden ve zincirlerden kurtulmuş olmak. Hayatımızdan calan rezaletlerden, esaretlerden ve ikiyuzlulukten. Yeniden kendi hayatımızın sahibi olmak. İşte benim ulkem icin tek dileğim bu…”
5. “Sanatı siyasetten ayırmamak ve ayrıca denenmesi gereken her şeyi de denemek gerekir. Bu nedenle kendimi ortaya attım…”
6. “Kulture ve bilgiye dayanan sağlam ve dayanıklı bir sistem olmazsa ve halkın bilincinde eşitlik, ozgurluk ve adalet yerleşmemişse her şey yıkılıverir gider.”
7. “Kanunları istismar eden, yolsuzluk yapan cok kişi var. Belli bir isim vermenin cok faydası yok. Hepsi boyle. Etrafınıza bakın ilk gorduğunuz onlardan biri olacak. Kesin karışmıştır burada bir yerlere de…”
8. “Tum bu ipleri elinde tutanlar oyun icinde oyun oynuyorlar. Medya, televizyonlar ve diğerleri aracılığıyla, butun gucleriyle halkın kendi kendilerinin sebep olduğu şartların icinde yaşamayı kabulunu sağlamaya calışıyorlar…”
9. “Sanat kirlidir, bozuktur. Saf ve temiz sanat olamaz, cunku sanat yaşama kuvvetli bağlarla bağlıdır…”
10. “Cok guvenli gorunuyorsunuz! Fakat sanmayın ki bu boylece devam edecek! Ofke ve nefret buyuk geminizin makine dairesinde terden geberenlerle birleşecek, biliyorum…”
11. “Gardiyanlar, yargıclar, politikacılar, hicbiriniz umurumda değilsiniz. Asla beni delirtemeyeceksiniz!”

12. “Burjuvazinin kolesi olmaktansa, proleteryanın kopeği olurum.”