Edebiyat metnini yaratan yazar, kendisine ilham olan hayatı donuşturmek icin mutlaka bir mekana ihtiyac duyar. Tarih boyunca pek cok onemli eserle gunumuze ışık tutar şair ve yazarlar, soz konusu ilham donuşumunu kendilerine ait mekanlarla gercekleştirmişlerdir. Masaları, sandalyeleri, kitaplıkları ve odaları; mekanla kurudukları bağı anlayabilmemiz icin onemlidir. Cunku mekan, bir yazarın zaman kavramından koptuğu tek yer olarak gosterilebilir.
Hazırladığımız liste, yerli ve yabancı pek cok yazarın calışma masalarını ve kutuphanelerini iceriyor.
İlhan Berk‘in calışma masası ve kitaplığı
“Ben kendimi unutulmuş bir ada gibi gorurum. Bir şair olarak bilinen biri olduğumu biliyorum ama hep kendimi unutulmuş bir ada olarak kavradım. Ve bunu, nedendir bilmiyorum, oyle sevdim. Bu benim şair tarafım…”

Necati Cumalı‘nın calışma masası ve daktilosu
Dolandım dolaştım boşandı yağmur
Sacım ıslak kunduram camur
Eve dondum yağmur getirdim
Ev yeşerdi ben yeşerdim.

Virginia Woolf‘un calışma masası ve bahcesi
“Hepimiz birer mahkûm değil miydik! Gecenlerde bir piyes okumuştu. Orada bir adam surekli hucresinin duvarına resimler ciziyordu. Hayat da tıpkı boyle bir şeydi. Boyuna duvara bir şeyler ciziyorduk.”

Jack London‘ın calışma masası, daktilosu ve kitaplığı
“Deha, satışa cıkarılan urunun ustune konulan markadır.”

Orhan Kemal‘in calışma masası, daktilosu, kitaplığı ve notları
“Guclu bir hafıza, ağır bir cezadır. Ve işin kotusu; iyi anları nadiren, kotu anları sıklıkla hatırlatır.”
Mark Twain‘in calışma odası, masası ve bilardo masası
“Eğer bir insan kedileri seviyorsa benim de dostum ve yoldaşımdır, başka bir acıklamaya gerek duymam.”
Ernest Hemingway‘in gayet sade calışma masası, daktilosu ve kitaplığı
“Nerede olursan ol, kendi ic dunyana sığınmak zorundasın.”
Aziz Nesin ve calışma masası, daktilosu, kitaplığı
“Hayatım suresince boyum kadar kitap yazdım ama beni sevmeyenler buna da mazeret bulup “onun zaten boyu kısaydı” dediler…”

Yaşar Kemal ve calışma masası, kitaplığı
“İnsanlarla oynamamalı. Bir yerleri var, bir ince yerleri, işte oraya değmemeli.”

William Faulkner ve calışma masası
“Aşkı kitaplara soktukları iyi oldu, yoksa belki de başka yerde
yaşayamayacaktı.”
Orhan Pamuk ve kitaplığı
“Virgullerle koşardım, noktalarla duraklar, unlemlerde şaşardım! Ne kadar şaşırtıcıydı kitaplarda, haritalarda dunya!”

Tolstoy, calışma masası ve kitaplığı
“Bir insanın en onemli işi, onem verdiği kişinin acı cekmesini onlemek icin sevgisini feda etmesidir”
Dostoyevski‘nin calışma masası ve kitaplığı
“Duvarı yıkmaya gucum yetmiyorsa, kendimi parcalayacak değilim elbette. Ama onumde duvar var diye boyun eğmeyi de kabullenemem.”

Tomris Uyar, calışma masası ve daktilosu
“Yazarken dunyayı bir anlığına değiştirebilirken, gecmişinizi bir santim yerinden oynatamıyorsunuz”
Sait Faik Abasıyanık‘ın calışma masası, notları ve penceresi
“Sonra oturup hungur hungur ağlasam. Boş gecirdiğim, bağırmadığım, sustuğum gunlere…”
Stephen King, calışma odası ve kopeği
“Canavarlar gercek, hayaletler de. İcimizde yaşıyorlar ve bazen, onlar kazanıyor.”