Andre Gide ’nin eserleri, temelde sevginin ve hoşgorunun işlenmesiyle birlikte hareket eden bir yapının uzerinde kurulmuştur. Toplumsal meselelere de aynı şekilde yaklaşan yazar, hem donemi icin hem de sonraki donemler icin oldukca etkili bir isim olmuştur. Bu haliyle hem Fransız edebiyatının hem de dunya edebiyatının en saygın isimleri arasında yer almaktadır.
Gunluklerinde yer alan duşunceleri de yine aynı şekilde her şeyin sorgulamaya yakın bir yaşam felsefesinden hareketle iyileşebileceğine ve duzelebileceğine inanan bir bilincle kaleme alınmıştır.
1. “Her şey ancak sevgi ile satın alınabilmelidir. Her kim olursa olsun, o kimse, o şey, hep onu en cok sevenin eline gecmelidir. Ekmek karnı en fazla ac olanın, tatlılar onu her şeye ustune tutanın…”
2. “Bir adam icin ‘karakteri var ’ denildiği vakit onda biraz da kotuluk olduğu anlaşılır. Cunku kişiliğini ifade etmek icin cok şey kırıp parcalamak gerekir.”
3. “İnsanların duşuncelerine cekicilik veren bir şey vardır; o da kaygıdır. Kaygısı, sıkıntısı olmayan bir kafa beni ofkelendirir, sıkar.”
4. “Hakikat şudur ki, gecim maksadıyla calışıp cabalamak zorunda kalmadıkca, omrumuzu nasıl kullanacağımızı bilmeyiz ve gelişiguzel harcarız.”
5. “Kendi kendinin mutluluğuna engel olmak yolunda insan cok beceriklidir ve bir felakete ne kadar az dayanacak durumdaysa kendini buna alıştırmaya guclu goruyor…”
“Ben mutluluğumu yaşadığım olaylardan bağımsız tutarak mutluluğu pek kolay bir iş saydığımdan, soylediklerimle başkalarını belirtiyorum.”
6. “Ancak, hic anlayamayacağımız bir şeyi, asla yapmayacağımızdan emin olabiliriz…”
7. “Erdemliğe olan guven beni ofkelendiriyor. Cunku onun mayası anlayışsızlıktır. Sadece mantığa dayanan ve işaretlerin munasebetini anlayan kafa zekasından soz etmiyorum; bu beni ilgilendirmez…”
8. “İnsan, ancak, gucu yettiği şeyi anlar. Bu suretledir ki, tabiatta eşya, bir carpma yardımı ile ses cıkaracak durumda ise, kendisine yaklaşan sesle titreşir…”
9. “Kelime hicbir zaman fikirden once gelmez, ya da kelimeyi gerektiren hep bir fikirdir…”
10. “Karşı konulamamalıdır kelimeye, yok edilememelidir kelime, cumle de oyle, bir eserin butunu de…”
11. “Bir dağın her taraftan birden sarp olmasına pek az rastlanır…”
12. “Sanatcı, yaşamı boyunca yaratma eğilimine karşı koyamamalıdır, yazmadan yapamamalıdır…”