Nazım Hikmet Ran, yarattığı sanat itibariyle daima guzel olanın hayat karşısında olumlanmasından yana oldu. Yaşamın yuceliği de bu duygusundan geliyordu. Şiirler yazıp resimler cizmesi bu yuzdendi. Omrunun buyuk bir bolumu hapishanelerde gecen yazar, ne olursa olsun yaşamın yuceliğine yaklaşıyor ve mutlaka bir cıkar yol buluyordu. Hem kendi icin hem de dokunduğu pek cok yaşam icin bunu yapıyordu.
Orhan Kemal de aynı guzelliğin etrafında yaşıyor, urettiği eserlere bu guzelliklerden pek cok şey ekliyordu. Romanları bunun en iyi kanıtıydı.
Tavşan Mercan da yazarın dokunduğu yaşamlardan sadece bir tanesiydi.
Orhan Kemal‘in oğlu Işık Oğutcu tarafından kaleme alınan Orhan Kemal, Sessizliğin Sesi kitabında Piraye Hanım ve Tavşan Mercan başlıklı yazıda anlatılan hikayeyi sizler icin derledik.
Orhan Kemal ve Nazım Hikmet Bursa Cezaevi ’nde birlikte yatmaktadırlar. O donemlerde zararsız olduğu duşunulen mahkumlar jandarma nezaretinde cezaevi dışına cıkarılarak devletin yol, inşaat veya temizlik gibi işlerinde calıştırılır.
Her iki yazar da zaman zaman aynı uygulama dahilinde dışarı cıkarılarak diğer mahkumlarla birlikte kendilerine verilen işleri tamamlamaya calışırlar.
Gunlerden bir gun Orhan Kemal kucuk bir cocuğun elinde tavşan yavrusu tuttuğunu gorur. Kucuk cocuk tavşanı satmak istemekte, mahkumlar yanaşmamaktadır. Sonunda Orhan Kemal elli kuruş vererek cocuktan tavşanı satın alır.
Tavşanla birlikte hapishaneye donen Orhan Kemal, yavru tavşanı Nazım Hikmet ’e gosterir. Yavruyu koynuna sokan şair, onu opup sevmeye başlar.
Acıkmış olduğunu duşunerek yavru tavşanın onune sut, yonca ve su koyar. Tavşanı da kucuk bir kutuya yerleştirir ve adını Mercan koyar.
Tavşan Mercan ’la Nazım Hikmet ’in oyunları ve halleri diğer mahkumları guldurur ancak şair Mercan ’ı benimsemiştir.
Gunler Mercan ’la birlikte gecerken yavrunun cinsiyetini merak eden şair, bu işlerden anlayan mahkumlardan yardım alır ve tavşanın erkek olduğunu oğrenir.
Bu sefer de Mercan ’a bir eş aramayı duşunen Nazım Hikmet, mahkumların “ilahi ustadım. Elimde olsa kadını kendime bulurdum ilk once,” sozleri uzerine Mercan ’ı ozgurluğune kavuşturmaya karar verir.
Gecen zaman icerisinde Mercan buyur. Şair, en nihayetinde kendisini ziyarete gelen Piraye Hanım ’a tavşanı teslim eder ve ozgurluğune kavuşturur.