Yazar-okur ilişkisinin boyutları temelde ve her zaman icin merak duygusunun etrafında gelişir. Cunku okur, severek okuduğu bir yazarın hayatına ve uretim surecine dair hemen hemen her şeyi merak edebilir. Bir eserin yaratım surecinde kullanılan calışma masası bile okur icin oldukca kıymetlidir.
Yazarların el yazıları da soz konusu merak dahilinde yer alabilir. Ozellikle kult romanların ilk halleri, yazarı tarafından alınan notları, silinen ya da karalanan kısımları okurlar icin ozeldir.
Sizler icin derledik.
1. “Her sabah kendinize ceki duzen verdikten sonra, gezegeni de koşe bucak temizlemelisiniz.” Antoine de Saint Exupery, Kucuk Prens
Kucuk Prens ’in ilk taslakları
2. “Biliyorsunuz ki, sihirbaz numarasını acıklayınca artık alkış alamaz.” Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes
Arthur Conan Doyle ’un not defteri ve notları
3. “Bu dunyada bir diğerinin yukunu hafifleten hic kimse yararsız değildir.” Charles Dickens
4. “Ancak kaybedeceğin bir şey yoksa ozgursundur.” Chuck Palahniuk
Chuck Palahniuk ’un not defteri ve bazı notları
5. “”Nerede olursan ol, kendi ic dunyana sığınmak zorundasın.” Ernest Hemingway
Ernest Hemingway ’in not defteri
6. “Birinci sınıf bir zekanın gostergesi, iki karşıt goruşu aynı anda akılda tutabilme yeteneğidir.” F. Scott Fitzgerald
F. Scott Fitzgerald ’ın Muhteşem Gatsby kitabının taslak notları
7. “O, guneşin kendi otuşunu duymak icin doğduğunu sanan bir horoz gibiydi.” George Eliot
George Eliot ’ın not defterinden
8. “Yaşamın bana verdiği iki ders; cevreni gittikce daralt, gereksiz kalabalıkların seni uzmesine izin verme.” Franz Kafka
Franz Kafka ’nın Dava kitabının ilk taslakları
9. “İnsanlar yalnızca yaşamın amacının mutluluk olmadığını duşunmeye başlayınca, mutluluğa ulaşabilir.” George Orwell
George Orwell ’ın 1984 adlı kitabının ilk taslakları
10. “Deha Tanrı vergisidir, ama yetenek bizimdir.” Gustave Flaubert
Gustave Flaubert ’ın Madame Bovary romanının taslakları
11. “Bizler, icimizdeki o kucuk yaratıkların bir aracıyız; tabiatın bizim dışımızda amacları vardır.” James Joyce
James Joyce ’un Ulysses adlı kitabının notları
12. “Aşk icin cok memnun ve minnettar olmalısın… ” John Steinback
John Steinback ’ın Gazap Uzumleri romanının el yazması notları
13. “Guven esinlenmek isterseniz, istatistiklere cok fazla yer verin; kesin hatta kavranabilir olup olmadıkları fark etmez, cok uzun olmaları yeterli olmalarıdır.” Lewiv Carrolls
Lewiv Carrolls ’ın el yazısı ve cizimleri
14. “Gecmişteki şeyleri hatırlamak, onları olduğu gibi hatırlamak anlamına gelmeyebilir.” Marcel Proust
Marcel Proust ’un not defteri ve el yazısı
15. “Eğer bir insan kedileri seviyorsa benim de dostum ve yoldaşımdır, başka bir acıklamaya gerek duymam.” Mark Twain
Mark Twain ’in Huckleberry Finn ’in Maceraları kitabından bazı ilk notlar
16. “Her an, ardından geleni getirmek icin ortaya cıkar.” Jean-Paul Sartre
Sartre ’nin Nausea adlı eserinin ilk el yazmaları ve notları
17. “Okuma ihtiyacı barut gibidir, bir kere tutuşunca artık sonmez.” Victor Hugo
Victor Hugo ’nun Notre Dame ’ın Kamburu adlı kult romanının ilk taslağı
18. “Başka insanların gozleri hapishanelerimiz; duşunceleriyse kafeslerimizdir.” Virginia Woolf
Virginia Woolf ’un Bayan Dalloway adlı eseri icin aldığı notlar
19. “Bence bu bir sevgi meselesi, bir anıyı ne kadar cok severseniz o kadar guclu ve tuhaf hale gelir.” Vladimir Nabokov
Vladimir Nabokov ’un not defteri
Kaynak: 1