Bazı insanlar verdikleri sozlerin arkasında durabilmek icin somut verilerle hareket etmeyi tercih ederler. Pek cok konuda soz konusu anlaşmalarını yazılı bir sozleşmeyle garanti etmek, onlar icin her şeydir. Coğunlukla iş cevrelerinde karşımıza cıkan bu sozleşmelerin evlilik kurumu icin de bir hayli yaygın olduğunu soylemek mumkundur.
Dunya edebiyatının onemli isimlerinden yazar Kurt Vonnegut da bu tur bir girişime baş vuran isimler arasında yer alıyor. Onların sozleşmesi ev işlerini kapsıyor ve bu konudaki sozler madde madde belirtiliyor. Dana once buna benzer bir sozleşmenin Albert Einstein ile karısı arasında yapıldığını okumuştuk.
Yazarın Kurt Vonnegut: Letters kitabında da yayınlanan ev işleri sozleşmesinin metnini sizler icin derledik.
“Ben, Kurt Vonnegut, aşağıdaki taahhut listesine sadık kalacağıma yemin ederim.”
“Karımla yaptığımız anlaşmaya gore, karım bundan sonra dırdır etmeyecek, sozumu kesmeyecek, calışırken beni rahatsız etmeyecek.”
“Ben de buna karşılık haftada bir kez kendi sectiğim bir gun ve saatte mutfağın ve banyonun zeminini temizleyeceğime dair soz veriyorum.”
“Sadece bu değil, ayrıca işimi temiz ve eksiksiz yapacağım, kuvetin altını, tuvaletin arkasını, lavabonun altını, buzdolabının altını, koşeleri, yerinden kaldırabileceğim eşyaların altını guzelce temizleyeceğim, baştan savma bir iş yapmayacağım.”
“Ayrıca işimi yaparken, ‘kahretsin, orospu cocuğu ’ gibi sinir bozucu kufurler iceren bir dilden uzak duracağım.”
“Eğer bu maddeye uymazsam, karım dırdır etmede, sozumu kesmede, ne kadar yoğun olursam olayım temizlik bitene kadar beni rahatsız etmede ozgur olacak.”
“Giymediğim kıyafetlerimi ve ayakkabılarımı dolaba koyacağım. Asla kirli ayaklarla evde gezinmeyeceğim, cop atmaya cıktığımda terliklerimi giyeceğim, ayağımı paspasa silmeyeceğim.”
“Kullanılmış dosya, boş sigara paketi, gomlek yakasına gecirilen karton parcaları gibi şeyleri yerde ya da sandalyede bırakmayacağım, cop kutusuna atacağım.”
“Anlaşmaya gore, karım camaşırları toplayıp camaşır sepetine atınca ve sepetten camaşırları alıp koridorda gorunen bir yere koyunca, bahsi gecen camaşırları koyulmalarının uzerinden uc gun gecmeden camaşırhaneye gotureceğim; goturdukten sonra iki hafta icinde de geri alacağım.”
“Sigaramı ve kullerini karımın cok sevdiği ve 1945 noeli icin aldığı kırmızı deriden yapılan cop kutusuna atmayacağım. Boylece bahsi gecen cop kutusunun guzelliğine zarar vermeyeceğim.”
“Karım benden bir şey isterse ve bu isteği bir erkeğin yapabileceği bir şeyse (karım hamileyken) isteğini takip eden uc gun icinde yerine getireceğim.”
“Eğer bu kuralları mantıksız ya da ozgurluğumu kısıtlayıcı bulursam onları değiştirmek icin nazikce tartışmalar yapabilecek, yeni teklifler sunabileceğim.”
“Bu sozleşme cocuğumuz doğana kadar gececek sure boyunca, eşim doğumdan sonra eski gucune kavuşup zor meşgalelerini yeniden yapacak gucu bulana kadar gecerlidir.”
Kaynak: 1