Edebiyat tarihine oldukca onemli eserler bırakan pek cok yazar, sanat kavramının donuşum noktası olarak ceşitli alanlar uzerinden kişisel ifadelerini var etmişlerdir. Yazarların resimle kurdukları bağ, buna en acık ornektir. Kurguyu oluşturan hayalin cumlelere donuşmesi gibi resimlere donuşmesi meselesi de aynı bağın doğal bir sonucudur. Sylvia Plath, yaşamı boyunca sanatla olan ilişkisini ceşitlendirmiş ve yazıyla olduğu kadar resimle de onemli bir uğraş icerisine girmiştir.
1. “Daha once nasıl olduğunu, o olumlu yaratıcılık tohumunun var olduğunu hatırlamaya başladım.”
2. “Ben zayıf olmalı ve yazmalıyım ve bunun dışında icinde yaşayacak dunyalar yaratmalıyım.”
3. “Girişken olacağım, hayatı neyin zenginleştirdiğini ve neyin en onemli olduğunu oğrenmeye calışırken kendi ben merkezci benliğimi yok sayacağım.”
4. “İyimserliğim artıyor, artık imkansızı istemiyorum, daha kucuk şeylerle mutluyum ve belki bu bir işaret ipucudur.”
5. “Saklayamadıkları zaaflarını gorecek kadar buyurken, birilerini insanlaştırmak icin, kim bilir kac tane gumuş kaplı heykel diktim?”
6. “Salt soğuk gercek olayları sorunlu bir bicimde allayıp pullar, onemsiz şeylere methiyeler duzenlerim.”
7. “Soyunurken, aynada bana pis pis sırıtan muzip ve değişken yuze bakıyor duşunuyorum; ah bir kadın olmak icin buyurken, o kurnaz guc sanatını oğrenmeye calışmak…”
8. “Bizim birlikte olduğumuz kısacık zaman aralığına dair yanılsama ve hayalleri oldurmeyeceğim.”
9. “Canlı ve hayat doluyken, insanlarla ve insanlar arasında, rekabet ve mucadelenin diğer her şeyin onune gectiği gerceğine vardım.”
10. “Dehşet verici bir farkındalık icindeki ruhun yalnızlığı korkunc ve yıkıcı.”
11. “Zihnim iğrenc derecede acık; bir benzetme yapmam gerekirse atık kağıtlarla, sac telleri ve curumekte olan elma kocanlarıyla dolu.”
12. “Değişebilirim yusyuvarlak bir boşluğa sığabilmek icin, koşelerimi torpuleyebilirim.”
13. “Mantığa aykırı duygusal bir tanımla, en iyi haldeyim.”
14. “Senden ayrılmaya katlanamam, cunku unutacaksın, unutacağım; bir guluş, gerceğe dair bir duşunceyle, keskin bir acı duyacağız.”
Kaynak: 1