Romanları, oykuleri, deneme ve roportaj yazılarıyla edebiyatımızın en kıymetli yazarları arasında yer alan Yaşar Kemal, hayatı boyunca edebiyatın kaynağına sevgiyi taşımıştır. Onun eserlerinde zaman, mekÂn ve dunya kendini yeni baştan tanımlamış, koyler yeni baştan keşfedilmiş, yollar yeni baştan yurunmuştur. Cunku Yaşar Kemal, doğduğu toprakların hissettirdiklerinden bağımsız duşunmemiş, yazmamıştır. Her şeyin otesinde bir yaşamı halkıyla boluşmeyi bilmiş, oğretmiştir.
Pek cok esere imza atan Yaşar Kemal, yalnızca bir tane cocuk romanı kaleme almıştır.
Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca kitabı ile ilgili ayrıntıları ve Yaşar Kemal ’in masal hakkındaki duşuncelerini sizler icin derledik.
Yaşar Kemal ’in kaleme aldığı Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca, yazarın ilk ve tek cocuk kitabı olma ozelliğine sahiptir
İlk olarak 1977 yılında basılan kitap, bir halk masalından yola cıkılarak kaleme alınmıştır ve guc ile haklılık arasındaki ilişkinin kurgulanmasıyla ilerletilmiştir
Masal, gucune guvenen Filler Sultanı ’nın karıncalara savaş acmasını, bunun karşısında birleşen karıncaların Filler Sultanı ’nı devirmesini anlatmaktadır
Usta yazar Yaşar Kemal, bu durumdan duyduğu kaygıyı dile getirmekten cekinmemiştir
“Neye uzuluyorum biliyor musunuz, bu kitabı okuyanlar, ozellikle de cocuklar, filleri belki hic sevmeyecekler. Bu bana cok dokunuyor. Ne yapabilirim ki?”
“Oysa filler bugunku somuruculer kadar ne korkunctur, ne zalimdir, ne ozgurluk duşmanıdır, ne de işkencecidirler”
“Eğer insan soyunun bu en zaliminin simgesini, benzerini, hayvanlar arasında arayacak olsaydım, belki timsahları bulurdum, boğa yılanlarını bulurdum”
“Yok yok, sanmıyorum ki yeryuzunde bu zalimleri simgeleyecek korkunclukta bir hayvan turu bulabilelim”
“Karıncalarla filler hikÂyesi, elbette halkın yarattığı bir hikÂyedir. Kucuk bir hikÂye. Ben bu hikÂyeyi aldım, işledim”
“Belki bu hikÂye, cağlar once Anadolu ’da uydurulmuştu. Bu kucucuk hikÂye olarak gunumuze kadar geldi ve benim elime gecti”
“Doğanın en buyuk hayvanı olan fili somurucu olarak aldım”
“Benden once halk, bu zavallı garip hayvanı, ona duşmanlığından değil, sırf iri govdesinde oturu somurucuye simge olarak almış”
“Somurulenlerin cokluğunu, calışkanlığını, yaratıcılığını gostermek icin de halk karıncayı almış”
Yaşar Kemal, butun eserlerinde daima ezilenden yana olmuştur. Masal ile ilgili duşunceleri ve kaygıları da bunun gostergesidir
Filler Sultanı ile Kırmızı Sakallı Topal Karınca ’nın son cumlesi de, yine cok anlamlı bir mesaj taşımaktadır; “Kıssadan hisse, yeryuzunun butun karıncaları birleşince…”
Kaynak: 1