John Steinbeck‘in dunya edebiyatına kattığı en onemli eserler arasında yer alan Bitmeyen Kavga, yayımlandığı yıllarda ve sonrasındaki donemlerde en cok okunan romanlar arasında yer almıştır. Yazarın dunyayı algılayışındaki mesele, yaşamla yan yana ilerleyen gerceklerden hicbir zaman kopmamış, uzak kalmamıştır. Aksine daima yaşama dahil olan bir tavırla eserlerini kaleme alan Steinbeck, eserleri bugun de en cok okunan yazarlar arasında yer almaktadır.
Bitmeyen Kavga romanı da aynı şekilde hayatın icinden pek cok hikÂye barındırmaktadır.
1. “İnsanlar birlikte calışmayı sever. İnsanda, birlikte calışma aclığı vardır”
2. “On kişinin, bir kişinin kaldırabileceği yukun on iki mislini kaldırabileceğini biliyor muydun? Kucuk bir kıvılcım onları harekete gecirebilir”
3. “Evde durmadan bir şeylerle mucadele ederdik, coğunlukla da aclıkla. Peder, patronla kavga halindeydi. Bense okulda kavga ederdim”
4. “Fakat her seferinde kaybettik. Bu hep boyle olduğundan giderek kaybetmenin kader olduğu fikri kafamıza yerleşmişti”
5. “Ne kadar umutsuz bir durum olduğunu anlayabiliyor musun? İşte boyle bir umutsuzluk ortamında buyudum”
6. “Sanırım bu grevi kaybedeceğiz. Fakat burada o kadar gurultu koparttık ki, herhalde pamukta greve gerek kalmayacak”
7. “Şimdi gazeteler bizim olay cıkardığımızı yazıyor. Ama biz işcilere bir arada mucadele etmeyi oğrettik”
8. “İşcilerin bir araya geldiğinde gittikce daha buyuk, daha buyuk bir kitle haline gelebildiğini gosterdik, anlıyor musun? Kaybetsek ne cıkar ki?”
9. “Siz pratik adamlar daima midesi olan pratik insanlara liderlik edersiniz. Ve bir şeyler daima yoldan cıkar”
10. “Adamlarınız yoldan cıkar, sağduyunun yolunu izlemez ve siz pratik adamlar bunu inkÂr edersiniz ya da uzerinde duşunmeyi reddedersiniz”
11. “Biri cıkıp midesi olan bir insanın sizin kurallarınızda belirtilenden fazla bir şey olup olmadığı uzerine sorgulamalara girdiği zaman da ‘hayalci, mistik, metafizikci ’ diye ulumaya başlarsınız”
12. “Bilmiyorum neden pratik bir adama bunlardan soz ediyorum. Butun tarih boyunca, midesi olan insanlara liderlik eden pratik bir insan kadar kafası karışık olan biri daha gorulmemiştir.”