
Fransız duşunur Paul Lafargue tarafından kaleme alınan Tembellik Hakkı kitabı, insanlığın değişen ve surekli olarak donuşen dunya icerisindeki varlığını ifade eden ve coğu zaman sorgulayan bir yapıttır. Salt kapitalizm eleştirisi değil, aynı zamanda insanın insan olarak var olduğu yaşamdaki gerekliliğini ve amacını da yoğun bir şekilde sorgulamaktadır.
Calışma eyleminin mevcut sistemler tarafından modern koleliklere donuşturulduğu dunyamızda da kitapta gecen butun duşunceler neredeyse olduğu gibi gecerliliğini korumaktadır. Cunku uretimin surekliliği icerisindeki emek gucu, somuruye her anlamda acık bir kapı bırakmaktadır. Lafargue, bu gerceği cok onceden gormuş ve soz konusu durumla ilgili pek cok şey soylemiştir.
Kitaba Ulaşmak İcin Tıkla!
1. “Calışın, calışın işciler, toplumsal serveti ve kendi yoksulluğunuzu artırmak icin calışın” 2. “Calışın ki daha da yoksullaşarak daha cok calışmak ve yoksullaşmak icin birtakım nedenleriniz olsun. Kapitalist uretimin acımasız yasası budur işte” 3. “Tembellik Hakkı ’ndan binlerce kere daha kutsal olan Tembellik Hakkı ’nı ilan etmeli” 4. “Gunde uc saatten cok calışmamaya kendini zorlamalı, gunun ve gecenin geri kalan saatlerinde tembellik etmeli” 5. “Cağımız icin calışma yuzyılı diyorlar; ama aslında bu acının, sefaletin ve curumenin cağıdır Kitaba Ulaşmak İcin Tıkla!
6. “Urunlerin nitelikleri dolayısıyla insanlığın ilk donemlerine taş devri, bronz devri deniliyorsa, bizim cağımıza da kalpazanlar cağı denilecektir” 7. “Kapitalist toplumda calışma, her turlu entelektuel yozlaşmanın, organik deformasyonun nedenidir” 8. “Kapitalist uygarlığın egemen olduğu ulusların işci sınıflarını garip bir cılgınlık sarıp sarmalamıştır” 9. “Bu cılgınlık, iki yuzyıldan beri, acılı insanlığı inim inim inleten bireysel ve toplumsal yoksunluklara yol acmaktadır” 10. “Bu cılgınlık, calışma aşkı; bireyin, onunla birlikte coluk cocuğunun yaşam gucunu tuketecek denli aşırıya kacan calışma tutkusudur” 11. “Rahipler, iktisatcılar ve ahlakcılar bu akıl sapıncına karşı cıkacak yerde, calışmayı kutsallaştırmışlardır” 12. “Kısa sureli ayrılıklar iyi olur, cunku hep bir arada olununca her şey hic ayırt edilemeyecek kadar birbirine benziyor Kitaba Ulaşmak İcin Tıkla!