Orhan Kemal ’in biricik oğlu Işık Oğutcu ’nun Everest Yayınları ’ndan cıkan “Sessizlerin Sesi” kitabında Orhan Kemal ’in 72. Koğuş adlı kitabının trajik yazılma hikÂyesini fevkalade dokunaklı cumlelerle anlatır. İşte o hikÂyeyi cumlelere hic dokunmadan sizlerle paylaşmak icin bu listeyi hazırladık. Orhan Kemal ’e bir kere daha saygı ve sevgiyle…
Kitaba Ulaşmak İcin Tıkla!

1951 ’in sonunda arkadaşının evinden ayrılarak Fener ’de bir daire kiralar, oraya yerleşirler. 1951-52 yılının muthiş kışı tum İstanbul ’u esir almıştır. Vakit gecedir. Dışarıda sulusepken, soğuk, ruzgÂr karanlığı uşutmektedir Fener ’de oturdukları daire buz gibidir. Tum ev halkı uşumemek icin her zamanki ortulerin uzerine evde ne kadar battaniye, kilim varsa almış, birbirlerine sokularak coktan uykuya dalmışlardır Evin uc aydır kirasını odeyemeyen babam ise uyanıktır. Diğer odaya gecer, bu oda daha da soğuktur. İcinde az bucuk gazyağı olan ocağı yakar, avuclarına hohlayarak gunlerdir kafasında donup dolaşan 72 Koğuş hikÂyesini yazmaya başlar Sabaha kadar eski Turkceyle buyuk bir hızla yazar. Sabah ev halkına coşkuyla okur. Daha sonra oğleye kadar yeni harflerle temize ceker. Oğleden sonra bir derginin kapısını calar. İci icine sığmaz, havada ucuyordur Hemen beğeneceklerini, hatta avans bile vereceklerini hayal eder. Dergi sahibi, “Bırakın eserinizi okuyalım. Mumkunse bize yarın uğrayın,” der Hayal kırıklığına uğrar. Caresi yoktur. Eve doner Kitaba Ulaşmak İcin Tıkla!

Bir gun sonra tekrar gider. Bu sefer karşısına dergi sahibi yerine odacısı cıkar, “Sanat muşavirimiz eserinizi mustehcen buldu, musveddelerinizi buyurun…” Elinde musveddeleri, dolaşan ayaklarıyla bitkin bir şekilde eve gelir ve Şunu soyler: “Serde erkeklik olmasa ağlayacağım. Hem de katıla katıla…” Sonrasında 72 Koğuş yayımlanır. Kitap hakkında Fatih Rıfkı Atay şoyle yazar: “Turk edebiyatı bu eserle her zaman ovunecektir” Bugun edebiyatımızın ovunduğu bu yapıtın surekli yeni basımları yapılıyor, oyunu yuz binlerce seyirciye ulaştı, filmi de 2 kere cekildi 9 Mart 1968 Cumartesi gunu bir kitabevinde yapılan imza gununde 72 Koğuş kitabına okuyucusu icin şunları yazacaktır: “Bu 72. Koğuş hikÂyesi cok trajiktir bende; yani yazılışı. Bir gece sabaha kadar uyumadım, yazdım. Cok severim bu hikÂyemi. Siz de benim kadar sevin, Mazal Levi. Size pırıl pırıl gelecekler dilerim.”
Orhan Kemal Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

Kaynak:1