Jean-Jacques Rousseau‘nun fikirleri insanlık icin yeni bir donemec olan Fransız Devrimine onemli olcude etki etmiştir. Ozellikle devrim sonrası şekillenen toplum yapısındaki gelişimlerde ve eğitim sistemine kanalize olan fikirleri, gelecek nesillerin ve mevcut yaşam koşullarının da başkalaşmasında rol sahibi olmuştur. Tarih, boylesi bir gelişimin şahitliğini yaptığı yıllarda yeni bir duzenin de olumlanmasının zeminine ev sahipliği yapmayı başarmıştır.
Jean Jacques Rousseau Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!
1. “İşte dunyada yalnızım; babam, yakınım, dostum, toplum… Bunların tumu ben kendimim artık” 2. “Soru sormak zannedildiği kadar kolay bir huner değildir” 3. “İnsan hur doğar, ama her yerde zincire vurulmuştur” 4. “Ben yalnızca yururken duşunebilirim. Durduğumda duşuncelerim de durur; benim kafam bacaklarımla hareket eder” 5. “Ben ne hukumdarım ne kanun koyan; zaten boyle olduğu icindir ki, siyaset hakkında yazı yazıyorum” 6. “Hukumdar veya kanun koyan olsaydım, yapılması gerekeni soyleyerek zamanımı kaybetmez, ya yapar, ya susardım” 7. “Başlangıcta insanların Tanrılardan başka kralları, teokratik hukumetten başka hukumetleri yoktu. Caligula gibi duşunuyorlardı” 8. “Tarihte ilk kez bir toprak parcasının etrafını citle cevirip ‘Burası benimdir ’ diyen ve buna inanacak kadar saf olan insanlar bulabilen ilk insan, uygar toplumun ilk kurucusu oldu” 9. “O zaman biri cıkıp citleri sokup atacak ya da hendeği dolduracak, sonra da insanlara, sakın dinlemeyin bu sahtekarı, meyveler herkesindir, toprak hic kimsenin değildir. Ve bunu unutursanız mahvolursunuz diye haykırsaydı” 10. “İşte o adam, insan turunu, nice suclardan, nice savaşlardan, nice cinayetlerden kurtaracaktı” 11. “O zaman icin bu duşundukleri doğruydu. Kendilerinden birisini efendi olarak kabullenmeleri…” 12. “Ve bunun neticesinde daha iyi bir duruma geleceklerine kendilerini inandırabilmeleri icin his ve duşuncelerinin uzun bir sure değişime uğramış olması gerekir” Jean Jacques Rousseau Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!