Julio Cortazar‘ın oykuleri, toplum belleğinin edebiyatta yaşayan en canlı hali olarak karşımıza cıkar. Karakterlerin ve yaratılan dunyanın dillendirdiği felsefe, yaşamsal olarak kendi ic devinimini koruklediği gibi; dışarıya donuk olan her eylemin de arkasında yer alır. İc ice gecen anlamların etrafında şekillenen oykuler, aslında donemsel olarak hissedilen her şeyin farklı bir parcası olarak karşımıza cıkar. Bu, edebiyatın uzerine duşen en onemli gorevdir. Ancak yazar, donuşum anlamında ele aldığı her olaydan yeni bir cıkarım elde etmeden oykulerini noktalamaz. Cortazar, bu anlamda surdurduğu yazarlık hayatında pek cok nitelikli eser bırakmıştır.
Cortazar ’ın eserlerinde sorguladığı duşunceyi, cumleler uzerinden derledik.
Julio Cortazar Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

1. “Kurban, celladını, bir daha gozune gozukmeyeceğine nasıl ikna edebilir ki…” 2. “Aşk torendir, bir ceşit varoluş torenidir, varoluşunu size veren, verici, varlıkların birbirine kendisini sunduğu toren” 3. “Sanırım balıklar akvaryumdan cıkmayı pek de oyle istemezler, cama dayanmazlar bile, burunlarını bile değdirmezler” 4. “Denebilir ki mutluluk insanın yalnızca kendisine aittir, tek kişiliktir mutluluk, oysa mutsuzluk herkesin gibidir, herkese ait gibidir” 5. “Duşunce denen şey, kimi zaman kendini duyurabilmek icin sayısız engellerden gecmek, kendi kendini cozumlemek zorunda kalıyor sanki” 6. “Klasik denince soz edilen, hep gerceğin guzelliğe kurban verilmesiyle elde edilen turden bir urundur” Julio Cortazar Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

7. “Guneş de ay da gercekten parlayan şeylerdi benim icin; dingin duşunceler ortasında uyanırdım, sabahları, sayfaları katlar dua ederdim” 8. “Hicbir kotuluk gormezdim bunda, gozlerim yoktu da ondan. Hic kotu şey duymazdım, kulaklarım yoktu da ondan; ama ama, ocumu alacağım!” 9. “Duş, bir kule gibi oluşmuştu, sonsuz sayıda yukselen ve sonsuzlukta yitip giden ya da tam tersi, basık daireler halinde alcalan toprağın sinesinde yitip giden tabakalardan oluşuyordu” 10. “Peşinden suruklendiğimde, sarmal başladı ve bir labirentti bu sarmal. Ne catısı, ne tabanı, ne ceperleri, ne de geri donuşu vardı. Ama kesin bir belirginlikle yinelenen temalar vardı” 11. “İnsan kendisine sahip olamadan bir başkasına sahip olamazdı ve gercekte de varlığına sahip olan kim vardı sozun gercek anlamında?” 12. “Ama her eylemin altında bir karşı koyma da yatıyor, her edime bir yerden cıkıp başlanır, varmak icin” 13. “Saatler geciyor, bir-iki dakika geciyor, zaman kamcılarla, sacılan tukuruklerle dolu olan bir şey” Julio Cortazar Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!