Ferit Edgu tarafından 1977 yılında kaleme alınan HakkÂri ’de Bir Mevsim romanı, yazarın gercek hayat hikÂyesinden yola cıkarak kurguladığı eseridir. 1988 yılında Onat Kutlar tarafından senaryolaştırılarak aynı isimle sinema filmine de uyarlanmıştır. Eser, taşıdığı hikÂye itibarıyla bir donem anlatısı sunduğu gibi, coğrafi bir değişimin insan hayatındaki mutlak etkilerini de kulturel ikilikler uzerinden ele alarak anlatmıştır.
Yayımlanışının 40. yılında ozel bir baskıyla yeniden okurlarıyla buluşan eser, pek cok acıdan yakın tarih hafızasına onemli bir geri donuştur.
Esere Ulaşmak İcin Tıkla!
1. “Uzun gecelerde, yalnızlığın gecelerinde, bir de bakarsınız ki, o dilinden anlamadığınız kitap, sizin dilinizden anlamaya başlamış ve size acılıyor” 2. “Dalgalarla boğuşulur. Limanlar ozlenir. Bir kuytu limanda demir atılır. Fırtınanın dinmesi beklenir. Sonra yeniden rota cizilir. Sonra yeniden demir alınır. Yola koyulunur” 3. “Yolcu, bir gun yolunu yitirirsen, artık eski yolunu bulmaya calışma, yeni yol ara kendine” 4. “Tufan oncesindeki gecmişin mi? Onu anımsamasan da olur. Hicbir gereği yok bunun. Burada yaratılması gereken bir karşı koyuş. Ancak bununla bulabilirsin cıkış yolunu. Nuh da oyle buldu” 5. “Gercek sorular, karşılıkları olmayan, belki karşılıkları beklenmeyen sorular değil midir? Yani insanın kendi kendine sorduğu sorular” 6. “En buyuk, en korkunc itiraf, bir işkence altında yapılan itiraf değildir, insanın kendi kendine, artık dayanamayıp yaptığı itiraftır” 7. “Dayanırsan, dayanmasını bilirsen, ama nasıl olsa dayanacaksın, insanoğlusun, kendin soyledin, insanoğlu, duşun bir, kimler nelere dayanmadı, dayanacaksın ve yeni bir kişilik yaratacaksın” Esere Ulaşmak İcin Tıkla!
8. “Cayımı demledim. Bir parca otlu peynir cıkardım. Bir parca yufka ekmeği kopardım. Sobanın ustunde onu da ısıttım. Guneş şimdi tam odamın icindeydi” 9. “Ben oradaydım, dilinden anlamadığım insanların arasında. Dilimden cok az kimselerin anladığı insanlar arasında. Gokyuzune yakın bir dağ başında” 10. “Yaşam duştur, duş yaşamdır. Cevremizdeki canlıların belki bircoğu olulerden oluşuyor, bu nedenle boyle sıkıntılı dolaşmıyorlar mı?” 11. “Kapıyı acıp cıktım. Cıktıktan sonra da donup kapamadım kapıyı. Actığım kapıyı bir kez de başkaları kapasın, dedim icimden” 12. “Sevgilisini boş yere bekleyen bir erkek icin gece bitmek bilmez. Gunduzleri calışan bir işci icin bir gun kısa bir sure değildir” 13. “Sert bir ananın kolları arasında yaşayan genc bir kız icin bir yıl, yuzyıl gibidir. İsteklerimi, umutlarımı geciktiren her an, bana dayanılmaz bir uzunlukta gelir” 14. “Bu ne bicim tore ki; hak yok, hukuk yok, sevgi yok, saygı yok, yaşanan gunler yok, yalnız yumruk var, yalnız horlanma var” 15. “Tanrıya inansa, sabahtan akşama, akşamdan sabaha kadar oturup yakaracak: Olmesin bebeler, olmesin bebeler, olmesin bebeler, koru onları Tanrım!” Esere Ulaşmak İcin Tıkla!
BONUS – 1: HakkÂri ’de Bir Mevsim – Genco Erkal ’ın konuşması BONUS – 2: Timur Selcuk – HakkÂri ’de Bir Mevsim (Film Muziği) Ferit Edgu Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!