Hepimizin bildiği gibi yaşam cocukluk, genclik, olgunluk ve yaşlılık gibi goreceli kavramlar arasına sıkıştırılmış bir surec. Bir yanda henuz yirmili yaşlarda olmasına karşın kendini yaşlı hisseden, umudunu yitirmiş gencleri gorurken cevremizde, bir yandan da seksenli yaşlarında hÂl ureten, yaşama direnen pek cok da yaşlı gormekteyiz. Her ne kadar yaşlılık kavramı, belli rakamlar arasına sıkıştırılmış bir kavram gibi gorunse de aslında insan hissettiği yaşı suruyor, ama yaş aldıkca bir yandan yaşam mucadelesi icinde heder ettiği gunlerine yanarken bir yandan da ruhunun yaşlanmadığını goruyor şaşkınlıkla… ve yaşama daha sıkı tutunmaya calışıyor.
“Yaşlılar Haftası” diye adlandırılan bu haftada biz de saygı ve sevgi dileklerimizle birkac soz derledik; ruhu genc, eli opulesi buyuklerimiz icin…
1. Yaşamak, direnmek; sevmek ise guvenmektir. Şunu unutma: İnsan coğu zaman dunyanın hÂkimi, bazen de kucuk bir kalbin esiridir (MevlÂnÂ)
2. Genclikte gunler kısa, yollar uzun; yaşlılıkta ise gunler uzun, yollar kısadır (Immanuel Kant)
3. Hoş bir bicimde yaşlanmanın sırrı, yeni insanlar tanıma ve yeni şeyler gorme coşkusunu asla kaybetmemektir (Jackson Brown)
4. Unutma, bir kalbi kırdıktan sonra ozur dilemek fayda sağlamaz. Bil ki telafisi olmayan şeylerin izahı gereksizdir (Victor Hugo)
5. İnsanın buyudukce mi artıyor dertleri, yoksa insan buyudukce mi anlıyor gercekleri? (Ozdemir Asaf)
6. İnsanda, hayallerin yerini anılar almaya başlamışsa, yaşlılık başlamış demektir. (James Brewer)
7. Giden donmeyecekse; kalanların değerini bileceksin. Olenle olunmuyorsa eğer kalanlarla yaşamaya devam edeceksin (Dostoyevski)
8. Hepiniz inancınız kadar genc, şupheniz kadar ihtiyar; kendinize olan guveniniz kadar genc, korkunuz kadar ihtiyar; umudunuz kadar genc, yeisiniz kadar ihtiyarsınız (Samuel Ullman)
9. Eden kendisine eder, yapan bulur ve ceker. Unutma, kazanmak koca bir omur ister. Kaybetmeye ise anlık gaflet yeter (MevlÂnÂ)
10. Genclik ilkbahar gibidir, yaşlılık ise kışa benzer, oyle bir kış ki arkasından bahar gelmez (Firdevsi)
11. Mutluluğun temel koşulları; yapacak bir şeye, sevecek bir şeye, umut edecek bir şeye sahip olmaktır (İlka Chase)
12. Bir kalbin icinde ne taşındığını asla bilemezsin. Kırmadan once iyi duşun. Belki de icindeki sensin (William Butler)
13. İnsanlar, dunyada cabuk yukselen şeylere değer verirler ama hicbir şey toz ve tuy kadar cabuk yukselmez (Horace Mann)
14. Bir mutluluk kapısı kapandığında diğeri acılır. Ancak biz kapanan kapıya o kadar uzun bakarız ki, bizim icin acılmış bulunan yeni kapıyı gormeyiz (Helen Keller)
15. Hepiniz inancınız kadar genc, şupheniz kadar ihtiyar; kendinize olan guveniniz kadar genc, korkunuz kadar ihtiyar; umudunuz kadar genc, yeisiniz kadar ihtiyarsınız (Samuel Ullman)
16. Gencken bilgi ağacını dikelim ki yaşlandığımızda, golgesinde barınacak bir yerimiz olsun (Lord Chesterfield)
17. Hoş bir bicimde yaşlanmanın sırrı, yeni insanlar tanıma ve yeni şeyler gorme coşkusunu asla kaybetmemektir. (Jackson Brown)
18. Yeni baştan yaşama fırsatım olsaydı, bu sefer daha fazla hata yapma yurekliliğini gosterir, sakinleşir, jimnastik yapardım. Şimdiki yolculuğumdan daha ucarı bir insan olurdum (Nadine Stair)
Daha cok riske girerdim. Daha fazla gezerdim. Daha fazla dağa cıkar, daha cok nehirde yuzerdim. Daha fazla dondurma, daha az fasulye yerdim. Herhalde daha fazla gercek, ama daha az hayali sorunum olurdu. Goruyorsunuz ya, ben her gun, her saat aklı başında ve mantıklı yaşayanlardandım. Evet, tadını cıkardığım anlar da var ve yeni baştan yaşama fırsatım olsaydı onları daha fazla yakalardım. Biliyor musunuz, aslında yalnız anları yaşamayı calışırdım. Her gunu yıllarca geriden yaşamak yerine, yalnızca anlar, birbiri ardına… Yanında termometresi, sıcak su şişesi, yağmurluğu ve paraşutu olmadan bir yere gitmeyen insanlardandım; yeniden yaşama fırsatım olsaydı, gezerken uzerimde daha az ağırlık olurdu. Yaşama fırsatım olsaydı yeni baştan, ilkbaharda daha erken kalkar, sonbaharda daha gec yatardım. Daha fazla dansa giderdim. Atlıkarıncaya daha fazla binerdim. Daha fazla papatya toplardım…
Kaynak: “Hayata Yon Veren Sozler” Kitabı