Haruki Murakami dunyada ve Turkiye ’de de en cok okunan yazarlardan biri. Japon yazar son yıllarda surekli Nobel adayları arasında gosteriliyor. Peki, oldukca ice kapanık, medyanın onunde olmaktan pek hoşlanmayan, kitapları ellinin uzerinde dile cevrilen kult yazar Haruki Murakami kimdir? İşte buyuk Japon yazar Haruki Murakami hakkında 20 gercek.
İlginizi Cekebilir: Mutlaka Okunması Gereken Japon Edebiyatı Eserleri
Haruki Murakami Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

1. Klasik drama eğitimi aldı
12 Ocak 1949 ’da Kyoto ’da doğan ve oğlak burcu olan Murakami, Waseda Universitesi ’nde klasik drama eğitimi aldı.
2. Roman yazmaya bir beyzbol macı izlerken karar verdi Haruki Murakami ’nin dunya capında bir yazar olmasını, ister inanın, ister inanmayın bir beyzbol macına borcluyuz. 1978 ’de bir Nisan gunu oğleden sonra Jingu Stadyum ’unda beyzbol macı izleyen Murakami, roman yazmaya karar veriyor. Bir roportajında “Nedenini bilmiyorum. Sanırım beyzbol macı izlerken bir aydınlanma yaşadım” diye bu anısını anlatan Murakami, macı izlediği gunun akşamında yazmaya başlıyor ve kitapları milyonlarca satan bir yazar oluyor.
3. Caz kulubu işletti Murakami, yazarlığa başlamadan once karısıyla birlikte yedi yıl boyunca “Peter Cat” adında kucuk bir caz bar işletti. Muzik konusunda cok bilgili ve meraklı olan Murakami ’nin neredeyse her kitabının bir calma listesi var.
4. İlk romanını İngilizce yazmaya başladı, sonradan Japoncaya dondu “RuzgÂrın Şarkısını Dinle” adlı ilk romanını İngilizce yazmaya başladı, sonradan Japonca devam etti. 2013 yılında New Yorker dergisine, “Sadece İngilizce nasıl gorunduğunu anlamak icin bunu yaptım” dedi. 2015 yılında ise edebiyat web sitesi Lit Hub ’a şunları soyledi: “İngilizce kompozisyon yazma konusunda başarılı olmadığımı anladım. Yine de bu deneyim benim icin bir egzersiz oldu. Sadece İngilizce basit cumleler kurabiliyordum. Kaba ve derinliği olmayan bir duz yazıydı. Kendimi bu şekilde ifade etmeye calışırken, adım adım kendime ozgu bir ritim yakaladım.”
5. İlk iki romanının İngilizceye cevrilmesini uzun sure istemedi Murakami, hemen dunya capında bir yazar olamadı cunku ilk iki kitabının uzun yıllar İngilizceye cevrilmesini istemedi. Bu iki kitap, 2015 yılına kadar ABD ’de yayımlanmadı. 2004 yılında Paris Review dergisine konuşan Murakami, “İlk iki kitabım Japonya dışında henuz yayımlanmadı. Onların cevrilmesini istemedim. Onlar olgunlaşmamış eserler. Bence seviyesi duşuk kitaplar. Sarsak kelimesi bu kitapları tanımlamakta doğru olacaktır” dedi. Ancak dağınık bulduğu ilk romanı Japonya ’da yeni yazarlar icin verilen Gunzo Odulu ’nu kazandı.

6. Kendi romanlarını cevirmeyen bir cevirmen Haruki Murakami uretken bir yazar olmanın yanı sıra cevirmen de; yıllar icinde cok fazla ceviri yaptı, ancak kendi romanlarını İngilizceye cevirmek istemedi. 2011 tarihli Guardian gazetesine verdiği roportajında, İngilizce yazılmış kitapları Japoncaya cevireceğini, ancak tersini yapmayacağını acıkladı.
7. Genclik hayali olan Muhteşem Gatsby adlı romanı cevirdi Murakami ’nin en beğendiği yazarlar arasında Muhteşem Gatsby ’nin yazarı F. Scott Fitzgerald gelir. Muhteşem Gatsby ’i 30 ’lu yaşlarında Japoncaya cevirmek istedi ve “60 yaşına kadar bunu yapacağım” hedefini kendine koydu. Bu hedefini gercekleştiren Murakami, kitabın guncel Japonca cevirilerinden hicbirini beğenmiyordu.
8. Eserlerinin cevirilerini yeniden okur Haruki Murakami, cıkmış kitaplarını nadiren okuyor. Ancak cevirileri yeniden okumaktan kacınmıyor. Murakami, “Farklı dillerdeki cevirileri zevkli buluyorum. Cevirileri okumayı cok seviyorum” diye acıklıyor bu durumu. Murakami ’nin tum dunyada duzenli olarak calıştığı cevirmenleri var. Unlu yazar, butun kitaplarının İngilizce cevirilerini okuyup onerilerde bulunuyor.
9. Plansız yazar Bazı yazarlar onceden planlamayı sever, fakat Murakami o tarz biri değil. Sezgisel yazmayı seviyor ve bunun icin calışıyor.
10. Teslim tarihlerini sevmez Haruki Murakami, teslim tarihiyle calışmayı hic sevmiyor. Gunumuzde dunya capında bir yazar olduğu icin editorleri genellikle kitaplarını bir an once bitirmesini istiyor. Ancak kendisi bu durumdan hic memnun değil. “İş ne zaman biterse o zaman biter, ondan oncesinde bitmez” diye acıklamaları var.

11. Surekli taslakların uzerinden gecer Murakami, yazılarını tekrar tekrar okuyor ve surekli olarak daha iyi yazmaya uğraşıyor. Bunu kendisi icin bir işkence olarak tanımlasa da defalarca aynı cumleyi yazmaktan sakınmıyor.
12. Eşinin goruşlerine onem verir Eşi Yoko Takahashi, Haruki Murakami icin cok onemli geri bildirimler yapıyor. Japon yazar, aynı zamanda ilk okuyucusu olan eşinin, kendisine cok yardımcı olduğunu ve cok onemli tavsiyeler verdiğini belirtiyor.
13. “İmkansızın Şarkısı” kitabı film oldu Murakami ’nin ilk gercek romanı olarak gorduğu “İmkÂnsızın Şarkısı” kitabının filmi yapıldı.
Esere Ulaşmak İcin Tıkla!

14. Kedileri yazıyor, cunku onları seviyor Romanlarında sıklıkla kedileri konu alan Murakami ’nin, bunu yapmasının sebebi sadece onları sevmesi. Kucukluğunden beri kedilerle ic ice olan Murakami, bu sevgisini romanlarında gosteriyor.
15. HÂl kendi başarısına şaşırıyor Murakami, uzun yıllardır edebiyat dunyasında ve ovguler alıyor ama hÂl başarısına inanamıyor. Dunya capında bir yazar olmasını buyuk bir surpriz olarak yorumluyor.
16. Bir yıl icinde ne kadar kazandığını bilmiyor Murakami ’nin butun mali işleriyle karısı Yoko ilgileniyor. Kitapları tum dunyada milyonlar satan yazar, bir yıl icinde ne kadar gelir elde ettiğini bilmiyor.
17. Ultra maraton koşucusu Aktif bir maraton koşucusu olan Haruki Murakami, her yıl bir ultra maratona katılıyor. Ekstrem bir durum olmadığı surece her gun koşuyor.
18. Kahramanlarını bir romandan diğerine taşıyor Haruki Murakami, kendi eserlerine gondermeler yapan kitaplar yazmayı seviyor. “Fare”, “Koyun Adam”, “Yuzu Olmayan Adam” gibi karakterleri birden cok romanında ortaya cıkıyor.
19. Turkiye ’yi uctan uca gezdi 1980 ’li yıllarda Turkiye ’ye de geldi. Yunanistan ’da başlayan yolculuğunda, Turkiye ’ye gecip Karadeniz kıyıları ve Doğu Anadolu ’ya kadar gitti. Yunanistan ve Turkiye izlenimlerini “Yağmur ve Cehennem Sıcağı” adlı bir kitapta topladı. Bu kitabında, Turkiye ’de en cok sevdiği yiyeceğin taze pişmiş ekmek, iceceğin ise cay olduğunu belirtiyor. Kitap, Turkiye ’de henuz yayımlanmadı.
20. En uzun romanı: 1Q84 Yazdığı en uzun roman, Turkcesi 1256 sayfa olan 1Q84 ’tur. Kitabın ismi George Orwell ’ın kult romanı 1984 ’e gonderme yapar. Son kitabı, “Kumandanı Oldurmek” Japonya ’da yayımlandı. İngilizcesi Ekim 2018, Turkcesi ise Kasım 2018 ’de diğer tum kitaplarını cıkaran, Turkiye yayıncısı Doğan Kitap tarafından basılacak.
Esere Ulaşmak İcin Tıkla!

Bonus: Okumak istemeyenler icin video iceriğimiz: