Ahmed Arif ’in Cemal Sureya ’ya “Cemo Baboş, Cemo Kurban” diye seslenerek başladığı, 1966-1970 yılları arası gonderdiği ozel mektuplardan oluşan “Cemal Sureya ’ya Mektuplar”, Fikret Otyam ’ın onsozuyle Alaca Yayınları ’ndan cıktı.
Ahmed Arif ’in Cemal Sureya ’ya serzenişlerinin, kızgınlıklarının, kırgınlıklarının otesinde dostluğu, arkadaşlığı, “soyunun sopunun kadasını alsın şu ağabeyin” diyecek kadar ileridir. Ahmed Arif ’in “soylu bir şairsin” dediği Cemal Sureya ’ya, duşkunluğu bu mektuplarda gun yuzune cıkarken yaşadığı sıkıntıları, acıları, sevincleri, halkına karşı olan sorumluluğunu da yine bu mektuplarda goreceksiniz.
ListeList okurları icin “Cemal Sureya ’ya Mektuplar”dan 7 ozel cumle derledik…
Ahmed Arif Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

1. “Bunca acı, bunca zulum, bunca yoksunluktan sonra, oncelik ve titizlikle gozeteceğim tek şey, olurken de namuslu ve temiz kalmaktır. Bunu da bana cok gorme Cemal ’im…”
2. “Benim hakkımda namuslu ve mert bir kimsenin, inancı, eğilimi ne olursa olsun, durust bir kimsenin cirkin ve haksız beyanlarda bulunmasına, dedikodu yaratmasına imkÂn yoktur. Namuslu ve mert olmayanlar ise ancak yedikleri bokta kalırlar ve ne dedikleri beni hic ırgalamaz”
3. “Ve bundan boyle ‘Dort yanın puşt zulası ’ iken daha usta, daha guvenli, daha yiğit olursun. Biz zaten puştluklara, kahpeliklere goğus germekte usta bir halkın cocuklarıyız”
Cemal Sureya Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

4. “Mektubumda değil kuskunluk, ofke, kırgınlık bile yoktu. İstersen bir daha oku. Ancak senin ‘alınganlık ’ dediğin bazan bir onur savunması bazan da mertlik buyruğu olur. Boyle olunca da haklı daha doğrusu ‘gerekli ’ bir tavır halini alır.”
5. “Malum ben oyle derin aydın değilim. İlkelim! Ama asla onursuzluğa yonelmeyecek, halkını ve hele misyonunu asla unutmayacak bir ilkel! …”
6. “Şehveti iki yaşında tattım. O zamandan beri şehvetin hep doruğuna cıkarım. … Beş altı yaşında iken bazı turkuler daha doğrusu turkulerde bazı mısralar beni sarhoş edecek kadar sardı.
‘Bacısı guzele kardaş olaydım ’
‘Cayın ote yuzunde – ceylan oynar duzunde ’
‘Ben seni gizli sevdim. Bilmedim Âlem duyar!'”
Ahmed Arif Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!

7. “Kapak icin kullanacağın fotoğrafımı oyle suratımın yarısını kapkara boyamadan, aydınlık ve alnımın olanca aklığını belirtecek şekilde klişeye vermeni rica ederim. Ayrıca yuzumdeki Diyarbekir Cıbanı da olduğu gibi cıkmalıdır…”
Bonus: “Dunyanın en guzel kızları, hic kuşkusuz Zaza kızlarıdır”
Esere Ulaşmak İcin Tıkla!