Turk edebiyatından cok miktarda şiir bestelenmiş ve besteler bircok farklı sanatcı tarafından yorumlanmıştır. Şarkılar her ne kadar unlu olsa da, bircoğumuz hÂl bu şarkıların temelinin şiir olduğunu bilmemekteyiz. Gelin hep beraber bu en sevilen şarkılardan 9 tanesini inceleyelim!
Aldırma Gonul
Sabahattin Ali ’nin “Hapishane Şarkısı” adı altında toplamış olduğu şiirlerinden beşincisi olan bu şiir, Sinop Cezaevi ’nde tutuklu olarak kaldığı yaklaşık 10 aylık sure icerisinde yazılmıştır. Şiiri, Edip Akbayram tarafından seslendirilmiştir.
“Kurşun ata ata biter
Yollar gide gide biter
Mahpus yata yata biter
Aldırma gonul aldırma“
Cinayet Saati
Attil İlhan ’a ait, bircok imgeyi ve cağrışımı icinde barındıran bu şiir, Ahmet Kaya tarafından yorumlanmıştır.
“Cinayeti kor bir kayıkcı gordu
Ben gordum kulaklarım gordu
Vapur kudurdu kuduz gibi boğurdu
Hicbiriniz orada yoktunuz.”
Cizik
Ozdemir Asaf ’a, sade ve basit cumlelerinin ardına buyuk anlamlar sığdırabilen şaire ait bu şiir, Kaan Tangoze tarafından yorumlanmış (Bekle dedi gitti) ve kısa sure icerisinde –ozellikle gencler tarafından- beğeni toplamıştır.
“Geleceğim, bekle dedi, gitti…
Ben beklemedim, o da gelmedi.
Olum gibi bir şey oldu…
Ama kimse olmedi.”
Ceviz Ağacı
Bu şiirin hikÂyesi farklı şekillerde anlatılsa da, en cok bilineni şudur; polisler tarafından aranan NÂzım, Gulhane Parkı ’nda sevgilisi ile buluşmak icin sozleşmiştir. Ancak buluşma gunu polisler de parkta devriye gezmektedir. NÂzım ’ın meşhur aşkı Piraye parka gelir, NÂzım onu gorur, yanına gidemez ve bir ağacın tepesine cıkar. Piraye ise uzunca bir sure bekler ve gider. NÂzım, o sırada Ceviz Ağacı şiirini yazar. Şiir, Cem Karaca tarafından ustalıkla yorumlanmıştır.
“Başım kopuk kopuk bulut, icim dışım deniz,
Ben bir ceviz ağacıyım Gulhane Parkı ’nda,
Budak budak, şerham şerham ihtiyar bir ceviz.
Ne sen bunun farkındasın, ne de polis farkında.“
Sessiz Gemi
Humeyra tarafından seslendirilen bu şarkı, Yahya Kemal Beyatlı tarafından, olume yazılmış bir şiir olarak unlenmiştir. Ancak şiirin asıl hikÂyesi, Beyatlı ’nın en buyuk aşkı ve aynı zamanda NÂzım Hikmet ’in annesi olan Celile ’nin adadan gemi ile İstanbul ’dan uzaklaşması esnasında yaşadığı huznu ve caresizliği anlatır.
“Dunyada sevilmiş ve seven nafile bekler;
Bilmez ki giden sevgililer donmeyecekler.
Bircok gidenin her biri memnun ki yerinden,
Bircok seneler gecti; donen yok seferinden“
Mahur Beste
Attil İlhan tarafından yazılan şiir, Ahmet Kaya tarafından seslendirilmiştir. Şiirde gecen “Mujgan“ bilinenin aksine bir kadın ismi değildir. Farscadan Osmanlıcaya gecen bu kelime kirpik anlamı taşımaktadır.
“Şenlik dağıldı bir acı yel kaldı bahcede yalnız
O mahur beste calar Mujgan ’la ben ağlaşırız
Gitti dostlar şolen bitti ne eski heyecan ne hız
Yalnız kederli yalnızlığımız da sıralı sırasız
O mahur beste calar Mujgan ’la ben ağlaşırız“
Leylim Ley
Zulfu Livaneli ve İbrahim Tatlıses ’in yorumuyla dinlediğimiz şarkının sozleri Sabahattin Ali ’ye aittir. Bu turku, Sabahattin Ali ’nin “Ses” adlı oykusunde koylu bir yol işcisine soylettirilmiştir.
“Ayın şavkı vurur sazım ustune
Soz soyleyen yoktur sozum ustune
Gel ey hilal kaşlım dizim ustune
Ay bir yandan sen bir yandan sar beni“
Bu Aşk Burada Biter
Ataol Behramoğlu tarafından yazılan bu şiir, bircok sanatcı tarafından seslendirilmiştir. En cok beğeniyi toplayan ise Kumdan Kaleler olmuştur.
“Bu aşk burada biter ve ben cekip giderim
Yureğimde bir cocuk cebimde bir revolver
Bu aşk burada biter iyi gunler sevgilim
Ve ben cekip giderim bir nehir akıp gider“
Hadi Git
Turk edebiyatında şiirleri en cok bestelenmiş şairlerden biri olan Cemal Safi tarafından yazılan şiir, Candan Ercetin tarafından bestelenmiş (Git) ve kısa surede populer olmuştur.
“Git, iş işten gecmeden, cok gec olmadan vakit,
Gunahıma girmeden, katilim olmadan git!“