Şeytani parıltılarla dolu iki buyuk şair. Birbirlerine duydukları aşkın peşinde şehirler değiştiren ve hatta birbirlerini madden, manen yaralamaktan geri durmayan iki adam. Biri “aykırı şair” olarak nitelenen, hem dÂhi hem serseri, şiirdeki ustalığı kadar gunluk yaşamındaki pervasızlığıyla da bilinen Arthur Rimbaud (1854 – 1891), diğeri radikal hareket etmekte ondan geri kalmayan, Fransız şiirinin onemli isimlerinden Paul Verlaine (1844 – 1896). Ve bu tutkulu aşktan belki de en cok zarar goren Paul Verlaine ’in on yedi yaşındaki hamile eşi Mathilde. “Illuminations” ve “Cehennemde Bir Mevsim” ile şiirdeki geleneği, bicimi, iceriği toptan değiştiren Rimbaud, Verlaine ile olan ilişkileri boyunca ona turlu ruhsal eziyetler etmiş, onun yaşlılığını yuzune carpıp durmuş, her tartışmalarında cok sert yanıtlar vererek onu incitmekten asla geri durmamıştır. Verlaine ise katı, disiplinli gecen bir cocukluk sonrasında ozgurluğune yeni kavuştuğu donemlerde tanıdığı ucarı, haylaz, tum evreni ayaklarının altına almışcasına yaşayan Rimbaud ’u neredeyse hicbir an reddedemez. Yer yer pişman olup karısı Mathilde ’ye donse de Rimbaud onun hayır diyemediği bir kişiliktir. 1873 senesinde ise Verlaine, bu buyuk ve cılgın şaire o denli kızar ki apar topar Londra ’ya gider. Rimbaud ise bu aşkın belki de ilk defa acı ceken tarafı olarak kendisine donmesini istediği bir mektup yazar.
Arthur Rimbaud Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!
Don, don artık, bir tanecik dost, don. Artık iyi ve kibar olacağıma soz veriyorum. Sana karşı soğuk davranışım inatla surdurduğum bir şakaydı ama şimdi cok pişmanım buna Don, don artık, bir tanecik dost, don. Artık iyi ve kibar olacağıma soz veriyorum. Sana karşı soğuk davranışım inatla surdurduğum bir şakaydı; ama şimdi cok pişmanım buna Geri don. Biraz olsun yureklilik goster, benim sevgili dostum Henuz hicbir şey kaybedilmiş değil; yapacağın şey yalnızca ve yalnızca bir donuş yolculuğu sadece Yalvarıyorum sana. Hem daha fazla senin iyiliğine olacaktır bu. Geri don, butun eşyalarını yerli yerinde bulacaksın Umuyorum ki tartışmamızda ciddi bir neden olmadığını sen de anlamışsındır artık şimdi. Ne korkunc bir andı o Arthur Rimbaud Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!
Peki, ama gemiyi terk etmeni işaret ettiğim zaman sen neden gelmedin? Bu noktaya gelmek icin mi iki sene birlikte yaşadık Peki, ama ne yapacaksın şimdi? Sen buraya gelmek istemiyorsan, ben senin bulunduğun yere geleyim mi Evet, haksız olan benim. Beni unutmayacaksın, oyle değil mi? Hayır, unutamazsın sen beni Ben seni hep yureğimde taşıyorum. Dostunu cevapsız bırakma: Birlikte yaşayamayacak mıyız artık Tum hayatım boyunca sana bağlı kalacağım. Hemen cevapla beni. Burada en cok pazartesi akşamına kadar kalacağım Kitaplarını ve musveddelerini Vermersch ’e bıraktım. Seni bir daha goremezsem ya denizci olacağım ya asker İki şairin bu tutku dolu donemlerini anlatan Total Eclipse, Leonardo DiCaprio ve David Thewlis ’in başrollerini oynadıkları iyi bir edebiyat icerikli filmdir
Arthur Rimbaud Eserlerine Ulaşmak İcin Tıkla!